WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Verantwoordelijkheid Nemen
Nederhorst den Berg, vr 13 oktober 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Cor Koster denkt na over 'de volle verantwoordelijkheid nemen', zoals de drie burgemeesters van Stichtse Vecht, Weesp en Wijdemeren zeiden te doen.

ingezonden brief

Verantwoordelijkheid nemen

Bij de extra commissievergadering op 10 oktober over het BSWW rapport bleek dat iedereen ontsteld was over alle fouten die gemaakt zijn bij de belastingsamenwerking tussen Stichtse Vecht, Weesp en Wijdemeren.

De burgemeesters die het bestuur van de BSWW vormen, hadden bij de presentatie van het rapport gezegd: "Wij nemen de volle  verantwoordelijkheid." Robby Israel (O-lib) stelde de interessante vraag: "Wat betekent dat nou concreet?" De vraag is met name interessant omdat exact een week daarvoor Jeanine Hennis was afgetreden als minister van Defensie vanwege een  dodelijk mortierongeval in Mali vorig jaar. "Ik ben politiek verantwoordelijk. Ik neem die verantwoordelijkheid ten volle", had Hennis gezegd. Een symbolische daad, want het was niet haar schuld.

Schuld

Burgemeester Ossel had dan ook gelijk toen hij zei: “Verantwoordelijkheid nemen is wat anders dan dat het de schuld is van een bepaalde partij”. Maar bij de BSWW missers is er wel degelijk sprake van schuld. Daar had het bestuur er zelf een puinhoop van gemaakt. Toen de heer Ossel wilde vertellen wat ‘verantwoordelijkheid nemen’ nou concreet inhoudt, gaf hij de omschrijving: “Het betekent, ten eerste, dat je erkent dat die problemen er zijn, en ten tweede, dat je aan de slag gaat met de verbetering van de situatie. Zorgen dat de continuïteit verzekerd is. Er wat van opsteken, waardoor het beter kan gaan in de organisatie.”

Niet, dus. In politiek en bestuur betekent ‘verantwoordelijkheid nemen’ veel meer, zie Jeanine Hennis hierboven. Als een eenvoudige wethouder zoveel fout gedaan had als de burgemeesters bij BSWW, dan was hij zonder meer met een motie van wantrouwen weggezonden.

In Wijdemeren doet zich het probleem voor dat onze vertegenwoordiger in het BSWW bestuur inmiddels vertrokken is. Martijn Smit is burgervader in Beverwijk geworden, dus wegsturen kan niet meer. Maar hij is opgevolgd. We hebben een nieuwe burgemeester, de heer Ossel, die ook automatisch in het BSWW bestuur plaatsgenomen heeft en daarmee in de schoenen van zijn voorganger gestapt is. Dat blijkt al uit het feit dat hij niet formeel benoemd is; hij heeft gewoon de taken en verantwoordelijkheden overgenomen. In ons politiek systeem gaat immers de verantwoordelijkheid over van de ene bewindspersoon naar diens opvolger. Er is staatsrechtelijk geen hiaat.

Consequenties

De heer Ossel hoeft van mij niet op te stappen als burgemeester, maar het minste is dat hij zijn lidmaatschap van het BSWW bestuur neerlegt. Als hij dat niet doet, dan dient de gemeenteraad hem van zijn functie als bestuurslid van BSWW te ontheffen en bovendien een motie aan te nemen waarin de burgemeesters in de twee andere gemeenten opgeroepen worden uit het bestuur te treden. Natuurlijk, het hele ritueel van verantwoordelijkheid nemen en opstappen is symbolisch. Maar symboliek is belangrijk, vooral in de politiek. Anders lijkt het er op dat bestuurders maar gewoon aan kunnen blijven rotzooien. Er horen, vaker dan nu gebeurt, formele personele consequenties verbonden te worden aan falen in het openbaar bestuur.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief