WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
GS over ARHI en Vaarweg
Wijdemeren, do 5 oktober 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

GS Noord-Holland gaven antwoord op de vragen van de PVV over de herindeling en de SP stelde vragen over de Loenderveensche Plas.

Antwoord GS op vragen PVV inzake ARHI

Mevrouw I.A. Bezaan (PVV) stelde vraag 81 aan Gedeputeerde Staten. Zij leidde haar vragen in met de constatering dat Raad en burgers van Wijdemeren volledig buitenspel worden gezet door GS. Het college van GS legt geduldig bij iedere vraag uit dat men het in het college volstrekt anders ziet en dat men volledig de open en transparante ARHI volgt, maar dat de ARHI wet nu eenmaal het besluit over een herindeling niet bij gemeenten legt, maar bij de provincie.

Vragen SP over stiltegebied Loenderveensche Plas

Mevrouw J.M.E. de Groot (SP) stelde op 25 augustus vraag 74 over de mogelijke aanleg van een kanaal tussen de Loosdrechtse Plassen en De Wijde Blik (gemeente Wijdemeren) door het Natura 2000- gebied de Oostelijke Vechtplassen en het stiltegebied Loenderveensche Plas (stiltegebied nummer 40). Een en ander in het kader van het komende gebiedsakkoord Oostelijke Vechtplassen.

In haar vragen is te lezen waar bij haar de schoen wringt. De Plas is een stiltegebied en onderdeel van Natura 2000. Zij ziet een tegenstelling met het Gebiedsakkoord waarover de commisie RO van Wijdemeren gisteren de hele avond sprak.

Vraag 2: "Het gehele gebied van de Oostelijke Vechtplassen is een Natura 2000- gebied. Dit gebied is van groot belang voor broedvogels van rietmoerassen. Juist in de relatief stille Loenderveensche Plas komen deze broedvogels in groten getale voor. Zal een doorvaartroute voor de pleziervaart door de Loenderveensche Plas een oorzaak zijn van de afname van broedvogels in de Oostelijke Vechtplassen?"

Opmerkelijk standpunt Natuurmonumenten

Vraag 3 is opmerkelijk. Daaruit zou blijken dat Natuurmonumenten op 8 augustus nog op de website zetten dat men een vaarverbinding tussen de Wijde Blik en de Loosdrechtse Plassen niet ziet zitten.

Die vraag luidt:
'Natuurmonumenten vermeldt in een bericht van 8 augustus 2017 op de website het volgende: "Een kanttekening plaatst Natuurmonumenten bij een potentiële vaarverbinding tussen het Hilversums kanaal en de Loosdrechtse plassen via de Wijde Blik. Voor de Oostelijke Vechtplassen geldt momenteel een zonering, waarbij in het zuiden intensieve recreatie mogelijk is en richting het noorden meer plaats is voor rust en natuur. Een vaarverbinding zou deze zonering wellicht kunnen verstoren." Deelt u de mening van Natuurmonumenten? Bent u bereid de Loenderveensche Plas als stiltegebied en in het kader van het belang voor de natuur in stand te laten en derhalve de vaarverbinding tussen de Loosdrechtse Plassen en De Wijde Blik niet aan te leggen?

GS gaven nog geen antwoord op haar vragen.

bron
NH
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief