WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Maak uw Keus!
Wijdemeren, di 14 maart 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Na morgen keert de rust hopelijk terug en vullen de lijstrekkers het TV scherm niet langer 24 uur per dag, van de WNL ochtend tot de Jinek middernacht.

Maak uw keus

Maar voor we in dat mediaparadijs zonder lijsttrekkers terecht komen, moeten we morgen even onze democratische plicht doen. We mogen stemmen, als u tenminste weet op welke partij en op wie u gaat stemmen. Velen van ons zweven nog, soms van uiterst links naar uiterst rechts, anderen boven links of boven rechts. Nooit was het speelveld zo gelijkmatig verdeeld en nooit waren er zoveel kleine verleiders op de kust. Voor het eerst is er een eigen partij, DENK, voor de moslims onder ons die hun stem religieus laten bepalen, naast de oude vertrouwde religieus georiënteerde Christelijke denominaties als CDA, SGP en CU. Ter rechterzijde de PVV, de VVD en midden-rechts D66. Links is het ook dringen. De SP, GroenLinks en de SP. En dan nog klein grut als het Forum voor Democratie, de Piratenpartij, de Partij voor de Dieren, niet te vergeten de lijst Krol, ofwel 50Plus en nog vele anderen. Keus genoeg. Teveel keus eigenlijk.


In Amsterdam hebben ze keurige borden met daarop posters in een klein standaardformaat.
Ideetje?

Zoek de stip

Ik heb bij voorbaat medelijden met de tellers die morgenavond vanaf 21.00 uur de stembussen openen, de stembiljetten uitvouwen en op die enorme stembiljetten een rode stip moeten zoeken, om de stem bij te kunnen schrijven in de administratie. Het kon wel weer eens duren tot in de heel kleine uurtjes, zeker in de grote steden.

Kassabonnetje

Met weemoed denk ik terug aan de tijd dat hacken nog niet zo populair was en binnen tien minuten na het sluiten van het stembureau, door het omdraaien van een sleuteltje, een keurig kassabonnetje werd uitgespuugd door de stemcomputer. Dat was de uitslag. Dat waren nog eens tijden.

Alles op een rijtje


Het Wapen van Ankeveen.

Wilt u weten waar u kunt stemmen, wat u mee moet nemen en hoe iemand u kan machtigen, dan moet u even op deze link van de gemeente klikken. Let op! U moet uw eigen stem tegelijk uitbrengen met die van de volmachten die u gegeven zijn. U mag naast uw eigen stem slechts maximaal twee volmachtstemmen uitbrengen. Komt u met meer volmachten naar het stembureau, dan moet u daar kiezen welke twee volmachten u wilt gebruiken. U mag niet in het stembureau aan iemand anders die daar ook toevallig is de meerdere volmachten uitdelen! Bij iedere volmacht die u meeneemt moet ook een kopie van een identiteitsbewijs van de volmachtgever getoond worden. Die kopie mag ook op een smartphone of tablet getoond worden.

Stemburo

Op de gemeentepagina staat bovenstaande inmiddels beroemde foto van het bordje Stemburo bij het Wapen van Ankeveen. Dat bordje is vast rond 1970 gemaakt, toen woorden als nivo, kresj, kado en buro gebruikt werden door mensen die zichzelf graag als zeer progressief zagen. Het Groene Boekje hebben dit soort fantasiewoorden nooit gehaald, maar wel de voorraad Stemburoborden van 's-Graveland waaruit het nostalgische bord soms opduikt. (Misschien iets voor de Stichting Kunstbezit 's-Graveland?)

bron
WWK
foto
Wijdemeren
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief