WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Motie eindigt in Gepruttel
Wijdemeren, vr 3 februari 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De raad wilde gisteren een krachtig signaal afgeven aan HMC, de uitgever van de Gooi en Eemlander. Het krachtige signaal verzandde in een soort hink stap sprong gepruttel.

Eén motie?

Gisteren publiceerden wij twee moties van de VVD en het CDA die beiden ten doel hadden om de redactie van de Gooi en Eemlander te steunen in de strijd tegen het ontslag van 25% van de redactie. Dat zag er veel belovend uit. Het was krachtiger geweest om als raad samen één motie in te dienen en unaniem aan te nemen, maar verwacht mocht worden dat tijdens het debat over de moties in een korte schorsing de partijen overlegden en alsnog de beide moties in elkaar zouden schuiven en unaniem aannemen. Een klaroenstoot om het moederbedrijf TMG van de Telegraaf en HMC te waarschuwen.


Sieta Vermeulen (VVD)

Jan-Willem Nienhuis (CDA)

Sneue Klucht

Het werd echter geen klaroenstoot maar een wat sneue klucht. Eerst kreeg Sieta Vermeulen (VVD) het woord. Zij verklaarde dat de motie steun gaf aan regionale pers en een oproep deed om de Gooi en Eemlander te handhaven, omdat een onafhankelijke pers van essentiëel belang is in een democratie. René Voigt (DB) verklaarde dat volgens hem de essentie, "het in stand houden van een goed bezette en goed functionerende redactie" aan de motie ontbrak. Hij had dit gemeld aan de VVD, maar geen reactie gekregen. Joost Boermans (D66) vond de motie sympathiek en belangrijk. Stan Poels (PvdA/GL) verbaasde zich erover dat juist de VVD met de motie kwam. Gert Zagt (DLP) vond de motie weliswaar sympathiek, maar dacht dat de motie geen enkel effect zou hebben. Ook Jan-Willem Nienhuis (CDA) dacht dat de Telegraaf/HMG niet wakker zou liggen van de motie.

Te Ambitieus

Na Sieta Vermeulen kreeg Jan-Willem Nienhuis (CDA) het woord om de CDA motie te verdedigen. Hij deed dat met verve, maar zijn voorstellen, om raadsleden van gemeentewege een abonnement op de regionale krant te schenken en dat als voorstel via de VNG ambitieus uit te rollen over het hele land met een verordening die alle 387 gemeenten moesten implementeren, ging de meeste partijen te ver. Er ontstond een debatje waarin Nienhuis aangaf water in de wijn te willen doen door delen van het voorstel te schrappen. De andere partijen reageerden, maar gaven in meerderheid (DB, VVD, D66, PvdA/GL en DLP) te kennen dat zij de voorkeur aan de VVD motie gaven met de aanvulling van DB over de redactie. Een schorsing was het gevolg.

Handhaven en hoofdelijk stemmen

Na de schorsing bleek Jan-Willen Nienhuis zeer teleurgesteld dat zijn CDA motie niet van harte gesteund werd. Burgemeester Martijn Smit vroeg of hij de motie handhaafde. Hij aarzelde lang. In plaats van eieren voor zijn geld te kiezen en gezamenlijk de VVD motie te steunen, koos Nienhuis uiteindelijk voor de aanval. "Ik handhaaf de motie en bovendien wil ik hoofdelijke stemming." Nu had CDA raadslid Dick van Enk halverwege de vergadering de zaal verlaten, omdat hij griep had. Er waren dus nog maar 18 raadsleden om te stemmen.

Bij de stemming over de CDA motie stemden D66 (3) en het CDA (nu 6 zetels) daar voor. De stemmen staakten. Negen voor en negen tegen. In dat geval wordt het voorstel in de eerstvolgende raad weer voor stemming aangeboden.

Daarna werd gestemd over de VVD motie inclusief de toevoeging van René Voigt (DB). Die motie werd unaniem gesteund en dus aangenomen.

Mosterd na de maaltijd

Nu doet zich dus de rare situatie voor dat, als mosterd na de maaltijd, over de CDA motie in de volgende vergadering weer gestemd wordt (met Dick van Enk (CDA) er waarschijnlijk bij). Het lijkt het verstandigst om die motie maar terug te nemen om hele rare situaties te vermijden en zo nog iets van het "krachtige signaal" over te houden.

Op het hoofdkantoor van HMC zal men schuddebuikend kennis nemen van de Wijdemeerse klaroenstoot met CDA/D66-demper.

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief