De afgelopen weken stonden er een paar artikelen in Binnenlands Bestuur die wat extra aandacht verdienen. Digitale informatie, stembureau's en fusie!
Op 12 december stond er in BB een artikel over bedreigde digitale informatie.
In dat artikel in BB staat:
Digitale bestanden op lange termijn bruikbaar
De Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (NCDD), waaronder het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek, wil een organisatorische en technische infrastructuur tot stand brengen die waarborgt dat digitale bestanden ook op lange termijn bruikbaar blijven. Ook voor gemeenten is het realiseren van duurzame digitaal archief een uitdaging. Inmiddels zijn diverse gemeenten bezig met ‘e-depots’, die ervoor zorgen dat digitale informatie duurzaam wordt bewaard.
Ook in Wijdemeren werden we al geconfronteerd met dit probleem. Enkele jaren geleden ging de gemeente over op het huidige raadsinformatiesysteem (RIS). In de WWK hadden wij flink wat links staat naar raadsstukken, notulen en aanverwante onderwerpen in het vorige systeem. Van de ene op de andere dag waren die links onbruikbaar geworden (linkrot), want er was niet gedacht aan een vertaalslag van het oude naar het nieuwe internetadres (de url).
In het artikel wordt gesproken over Videotex en Minitel, systemen uit de jaren negentig. De informatie in die systemen is eigenlijk nu al onbereikbaar, terwijl we boeken van eeuwen terug nog kunnen opslaan. En wat dacht u van alles wat nu in CMS'en staat? Zouden Joomla, Wordpress en hoe al die mooie systemen heten over 10, 20 of 50 jaar nog bereikbaar zijn? Tweets en Appjes van de gemeente aan u? En deze WWK? Het lijkt mij zeer de vraag.
Het artikel in in BB vindt u hier.
Lees over Wijdemeren:
Op 11 december stond er een zeer actueel artikel in BB, omdat de gemeente leden voor stembureau's zoekt.
Er staat:
Kandidaat Raadsleden niet meer in Stembureau's
Kandidaat-raadsleden moeten niet langer een stembureau kunnen bemensen tijdens gemeenteraadsverkiezingen en gemeenten moeten de uitslagen van de verkiezingen bekendmaken via internet.
Onregelmatigheden
Dat blijkt uit een wetsvoorstel van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat zondag 10 december bekend werd gemaakt. Naar aanleiding van onregelmatigheden bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 had de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk al maatregelen aangekondigd. Bij die verkiezingen gingen duizenden stemmen verloren.
Het hele artikel staat hier.
En dan, speciaal voor de tegenstanders van fusie met Hilversum een artikel van 12 december:
Hoorzittingen Kamer over omstreden herindelingen
De Tweede Kamer gaat in januari openbare hoorzittingen houden over de voorgenomen herindelingen in de Hoeksche Waard (Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen) en in Groningen (Groningen, Ten Boer en Haren). Zoals de plannen er nu liggen, moeten deze gemeenten per 1 januari 2019 fuseren. Een deel van de betrokken gemeenten is daar fel op tegen.
Voorbereiding
De vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken is nu bezig met de voorbereiding van de behandeling van de twee wetsvoorstellen voor beide herindelingen, die door de minister van Binnenlandse Zaken naar de Kamer zijn gestuurd. Op voorstel van 50Plus en de SGP besloot de Kamer eind oktober voortaan altijd een hoorzitting ter plaatse te houden als er in een regio veel weerstand is tegen een voorgenomen gemeentelijke herindeling. Onlangs is besloten dat de hoorzitting voor Groningen, Haren en Ten Boer op 19 januari in Hanze Plaza in Groningen wordt gehouden. Op 26 januari houdt de Kamercommissie een hoorzitting over de herindelingen in de Hoeksche Waard. De locatie daarvoor is nog niet bekend.
Het hele artikel staat hier. |