WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
404 File not Found: Linkrot
Wijdemeren, vr 28 augustus 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Gisteren schreven wij een stuk over het besluit van Wijdemeren om berichten automatisch na drie weken van de website te verwijderen en het gevolg daarvan voor verwijzende websites.

Een naam voor dat verschijnsel hadden we nog niet, maar vandaag kwam Webwereld ons te hulp. Een serie van zes artikelen over tech-nachtmerries.

Linkrot: vgl. houtrot

Bijvoorbeeld al die mensen die nog floppies en backup tapes hebben liggen, maar geen apparaat om ze te lezen. Of die database die u in dBase of in Paradox heeft gebouwd en die spreadsheet die alleen nog met Lotus123 is te benaderen. Heel aardige stof om te lezen voor diegenen die de ontwikkelingen hebben meegemaakt en gevolgd. In die serie stond ook een stuk over z.g. linkrot. Het feit dat websites en zoekmachines naar sommige belangrijke informatie linken in het vertrouwen dat die informatie op dat adres, op die url te vinden is en daar blijft. Wordt die informatie verwijderd (zoals Wijdemeren na drie weken doet) of naar een ander adres verhuisd, dan is de ketting (de link) gebroken. Dat is Linkrot, net zoiets als houtrot, maar dan weer anders.

Soms komt linkrot misschien wel eens goed uit om vervelende kwesties te vergeten en vergeten te houden. Dat kan ook nog.

Een intrigerende vraag. Zouden de documenten, de verslagen en de geluidsopnamen van de raad van Wijdemeren op NotuBiz over twintig jaar nog te lezen zijn? Op welke hard- en software? En waar dan? De archieven van de voormalige Wijdemeerse gemeenten zijn er nog wel. Op papier.

Ter overdenking nemen wij het stuk uit WebWereld hieronder over, voor het geval Webwereld het van haar website verwijdert. Vooral voor webmasters en alle archivarissen in deze wereld en onze held, de heer Spijkerman in het bijzonder.

Webwereld

5. Linkrot maakt databases stuk

Door Henk-Jan Buist

Dit is een verlengstuk van punt één (onbruikbare floppies en niet meer bestaande software red. WWK), maar omdat het een praktische ontwikkeling is die we de laatste jaren steeds meer zien, verdient het een eigen onderdeel. Linkrot kennen we vast allemaal: linkjes die doorverwijzen naar een pagina die niet meer bestaat. Google biedt soms uitkomst, cachingdiensten hebben het nog of een online archief als de Wayback Machine kan de pagina nog opdiepen.

Maar niet altijd is de verloren pagina nog te vinden. Misschien nog wel erger dan stukjes web die verdwijnen is dergelijke linkrot als online bronnen worden gekoppeld aan inmiddels gemigreerde databases. De Amerikaanse Supreme Court worstelt bijvoorbeeld hiermee, omdat openbaar beschikbare uitspraken naar andere url's te verhuisd en daardoor alle interne verwijzingen naar locaties gaan die niet meer bestaan.

Dergelijke databasemigraties gebeuren aan de lopende band. Diverse online media verliezen bijvoorbeeld niet alleen oude artikelen, maar ook alle doorgelinkte stukken. Zo loop je bij het doorklikken op tegen een verwijderd blok waar je niet meer langs kunt. Linkrot zorgt voor gaten in onze webgeschiedenis.

Het gebeurt net zo goed op interne databases. Je ziet het bij personeelswiki's, locaties van documenten voor werknemers, interne telefoonboeken, inventarissen, financiële records en ga zo maar door. Het migreren van een database hoeft geen probleem te zijn, maar heeft een heftige impact die vaak wordt onderschat, want ze bevatten verwijzingen naar andere databases (met doorverwijzing op doorverwijzing). Als je één schakel uit de keten trekt, is de hele ketting beschadigd.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK/Webwereld
foto
---
auteur
RJ/H.J. Duist
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief