WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Fusie lost niets op
Ankeveen, do 7 december 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Godewijn Aldershoff uit Ankeveen citeert twee krantenberichten waaruit blijkt dat herindeling (fusie) geen besparingen oplevert.

Dossier Bestuur Gooi en Vecht

ingezonden brief

Fuseren met André Hazes of Mieke Telkamp?

Hieronder twee korte citaten (alle info is te vinden in kranten op internet en is volgens mij geen fake of nep nieuws).

COELO

Gemeentelijke herindeling levert op geen enkele manier besparingen op. De door het kabinet ingeboekte structurele efficiencywinst door opschaling van het lokale bestuur van één miljard euro per jaar is op drijfzand gebaseerd. ‘Minister Plasterk rekent zich rijk.’
Tot een andere conclusie kan Maarten Allers, hoogleraar economie van decentrale overheden (Rijksuniversiteit Groningen) en directeur van het Coelo (Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden) niet komen. Hij deed onderzoek naar het effect van herindelingen op gemeentefinanciën, samen met Bieuwe Geertsema (onderzoeker bij het Coelo).

ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat strenger oordelen als het op fusies van ziekenhuizen aankomt. Er zijn aanwijzingen dat de fusies leiden tot hogere prijzen voor ingrepen in de ziekenhuizen, meldt de ACM. Uit een onderzoek van de toezichthouder blijkt dat prijzen bij fusieziekenhuizen de afgelopen jaren relatief meer zijn gestegen dan bij ziekenhuizen waar geen sprake was van een fusie. Eerder bleek al dat de kwaliteit van de zorg niet aantoonbaar verbetert na een fusie, aldus de ACM. Bestuursvoorzitter Chris Fonteijn.

Dus voor ons wél hogere lasten?

Eigenlijk niet zo veel nieuws voor alle dossiertijgers…Het is veel vaker gezegd en geschreven. Maar we gaan wél samenwerken en fuseren want dat is goed voor een betere bestuurskracht. Volgens dhr Remkes en dhr van der Hoek uit Haarlem. Toch? Alleen op de wereld redt de gemeente Wijdemeren het niet meer? De toekomst wordt echt niet heel veel mooier, of goedkoper, eerder het tegendeel. Zie bv. ook het laatste hoofdstuk van het rapport Bestuurskracht Gemeente Wijdemeren; Ook Deloitte waarschuwt notabene voor al te hoge verwachtingen.

André Hazes of Mieke Telkamp

André Hazes zong het al….”met bloed, zweet en tranen”. Het is in ieder geval wel een mooi nummer! Of moeten we toch naar Mieke Telkamp luisteren: “wahaar heeheen.. leidt de weg die wij moeten gaan…..? (U weet dat dat veel wordt gedraaid als een laatste wens of groet op begrafenissen……??).

Ik vind het allebei erg mooie nummers. Goed voor de broodnodige arbeidsvitaminen, die hard nodig zullen zijn om een slechte fusie af te wenden.

Godewijn Aldershoff
Ankeveen

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief