WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Volg niet, maar Bestuur!
Nederhorst den Berg, vr 21 april 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Cor Koster roept de politieke partijen op om niet gedachtenloos te volgen wat de kiezers willen, maar namens ons, de kiezer, de gemeente te besturen.

ingezonden brief

Democratie en populisme

Democratie schijnt af te stammen van twee Griekse woorden: dèmos ‘volk’ en krateo dat ‘heersen’ betekent. Letterlijk dus ‘volksheerschappij’.

Volgens Wikipedia houdt het woord in dat het volk zelf stemt over de wetten, zoals in het oude Athene, of dat het volk vertegenwoordigers kiest die de wetten maken, zoals in Nederland. In Wijdemeren vermengt men die twee bestuursvormen.

Neem nou de mogelijke fusie met Hilversum. Er zijn redenen om dat of wèl of juist nìet te doen. Slechts weinig burgers kunnen beoordelen wat het beste is, om de simpele reden dat ze de zaak niet kunnen overzien. Juist daarom hebben zij vertegenwoordigers gekozen. Die worden ervoor betaald om uit te zoeken wat de voorkeur verdient. Het idiote is dat die gekozen vertegenwoordigers zich vervolgens op het aantal voor- en tegenstanders beroepen bij het maken van hun keuze. “De meerderheid van de bevolking is tegen fusie”, zo beweert men, en daarom is de Wijdemeerse gemeenteraad ook tegen. Maar het hele idee waarom we vertegenwoordigers in de gemeenteraad hebben, is dat zij voor ons uit zouden uitzoeken wat het beste is. Dat gebeurt dus niet.

Wirr ist das Volk 1)

De Lokale Partij is een typisch voorbeeld. Die zegt in hun Nieuwsbrief van april 2017: “onze taak hier is VOLKsvertegenwoordiger zijn”. Met VOLK in hoofdletters, wat erg Duits aandoet. Als das Volk in meerderheid tegen is, dan is DLP als populistische partij ook tegen. Ook al heeft das Volk geen idee hoe een gemeente bestuurd wordt.

DLP staat niet alleen. Ook andere partijen en zelfs hele landen vermengen die twee betekenissen van het woord democratie. Neem nou het Brexit-referendum. Engelsen zijn notoir insulair en hun kennis van Europa is minimaal. Voor velen is die beperkt tot hun ervaringen tijdens de zuipfeesten bij stag nights op het continent. Van de Europese Unie weet de gemiddelde Brit niets. Desalniettemin vond de meerderheid daar dat ze maar uit de EU moesten stappen, zich niet realiserend dat het de EU is die ervoor gezorgd heeft dat er geen derde wereldoorlog gekomen is. Niemand in Engeland weet meer dat er bij die twee wereldoorlogen 77 miljoen doden vielen.

Electoraal denken

Wanneer nemen politieke partijen nu eindelijk hun verantwoordelijkheid? Wanneer houden ze ermee op om zich als populisten op te stellen en alleen maar te denken aan het aantal stemmen dat ze bij de volgende verkiezingen kunnen winnen of verliezen?

Cor Koster
Nederhorst den Berg

1) ‘Wirr ist das Volk’ is een bekende satirische aanpassing van het in Duitsland veelgebruikte ‘Wir sind das Volk’.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief