ingezonden brief
Bestuurskrachtonderzoek Regio Gooi en Vechtstreek
Het resultaat telt
Onder die titel, "Het Resultaat Telt", heeft Deloitte op 29 augustus 2016 in opdracht van de provincie Noord-Holland zijn rapport gepubliceerd. Deloitte heeft duidelijk geworsteld met de opdracht tot het produceren van het gewenste resultaat. “De bestuurskracht van de gemeente Wijdemeren is onvoldoende”. Een verrassende conclusie, zeker na lezing van het onderzoeksverslag.
Deloitte heeft nog wel geprobeerd die conclusie te illustreren met als voorbeeld de te beperkte middelen voor een grote opgave als het aanpakken van de Loosdrechtse Plassen, maar of dat het er sterker op maakt staat te bezien.
De aanpak van de Loosdrechtse Plassen valt namelijk niet onder de bevoegdheid van de Gemeente Wijdemeren.
Daarvoor is in het verleden een zelfstandig openbaar lichaam opgericht, het Plassenschap Loosdrecht en omgeving, met als werkgebied alle wateren van de Loosdrechtse Plassen, de legakkergebieden, moeras- en rietlanden en aangrenzende weidegebieden en met als taak de behartiging van de belangen van de openluchtrecreatie, de bescherming van natuur en landschap voor zover samenhangend met de recreatiekwaliteit en het nautisch beheer van het openbaar water binnen het gebied.
De 4 deelnemers in het Plassenschap zijn de gemeenten Stichtse Vecht, Wijdemeren en de Provincies Utrecht en Noord-Holland.
Die deelnemers benoemen (SV 6, Wijdemeren 6, Prov U 2 en Prov NH 2) een 16 tal vertegenwoordigers uit hun bestuur in de Plassenraad. Die Plassenraad vormt het algemeen bestuur van het Plassenschap.
Het plassenschap heeft zijn uitvoerende taken neergelegd bij een facilitaire instelling genaamd Recreatie Midden-Nederland, de uitvoeringsorganisatie van de vier in de Provincie Utrecht en gedeeltelijk Noord-Holland werkzame recreatieschappen:
- Utrechtse Heuvelrug, Vallei- en Kromme Rijngebied,
- Stichtse Groenlanden,
- Vinkeveense plassen,
- Plassenschap Loosdrecht en omstreken.
Deze vier recreatieschappen en de provincie Utrecht hebben samen een overeenkomst (gemeenschappelijke regeling) gesloten om alle uitvoeringstaken gezamenlijk door Recreatie Midden-Nederland uit te laten voeren.
Het bestuur van Recreatie Midden-Nederland is samengesteld uit vertegenwoordigers van de besturen van de individuele recreatieschappen. Voorzitter is dhr. M. Smit
In het verleden, voor 2007, hebben ook de gemeenten Utrecht, Hilversum en Amsterdam geparticipeerd in het Plassenschap. Maar die hebben zich om hen moverende redenen (financiële?, te weinig affiniteit?) teruggetrokken als deelnemer.
De financiële lasten zijn over de huidige deelnemers verdeeld als volgt:
Provincie NH |
33,6% |
Gemeente Wijdemeren |
31,3% |
Gemeente Stichtse Vecht |
20,4% |
Provincie Utrecht |
14,7% |
Conclusie
- Als het ontbreken van beschikbare middelen voor het aanpakken van de Loosdrechtse Plassen wordt aangemerkt als teken van onvoldoende bestuurskracht bij de participanten, dan zit het bij de grootste, de provincie Noord-Holland zelf, helemaal niet goed in dat opzicht.
- Hilversum is in het verleden al afgehaakt als financieel participant. Dus fusie met Hilversum biedt weinig perspectief als het er om gaat meer beschikbare middelen te krijgen.
- Het door Deloitte gekozen voorbeeld is irrelevant voor de beoordeling van de bestuurskracht van Wijdemeren.
Egbert Lambers
Ankeveen |