WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Te weinig Ambtenaren in Wdm
Wijdemeren, za 3 september 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Het is de kwetsbaarheid van het teveel afgeslankte ambtelijk apparaat die De Loitte overtuigt van de noodzaak voor Wijdemeren om te fuseren. Het is geen geldkwestie.

Onderzoeksbureau De Loitte heeft een bijlage naar Wijdemeren gestuurd, waarin antwoorden staan op vragen van diverse gemeenten. Ook Wijdemeren stelde enkele vragen. Hieronder drukken wij de vragen en de antwoorden af.

In het kort gezegd komt het erop neer dat De Loitte vindt dat het ambtenarenapparaat de afgelopen jaren teveel is afgeslankt, waardoor en gaten zijn ontstaan in de dekking van alle vereiste kennisgebieden binnen het ambtenarenapparaat. Sommige kennis is er niet en sommige kennis is slechts bij één persoon beschikbaar het geen de gemeente erg kwetsbaar maakt. Kijkend naar de financiële situatie van de gemeente maakt De Loitte zich geen grote zorgen over Wijdemeren.

Het zijn dus de risico's in het bestuurlijke en ambtenarenapparaat die De Loitte overtuigen van de noodzaak van een snelle fusie. Een ander probleem dat De Loitte signaleert is het gebrek aan samenwerking en samen optrekken van gemeenten in regionaal verband. Een fusie van Wijdemeren met Hilversum is voor dat probleem geen oplossing vindt De Loitte.

Dossier Bestuur Gooi en Vechtstreek

De vragen en de antwoorden:

citaat uit bijlage bij bestuurskrachtmeting

Onderstaande vragen stelde Wijdemeren aan Deloitte.

Wat zijn de kansen en bedreigingen als Wijdemeren de komende jaren (zeg minimaal 10-15 jaar) zelfstandig blijft?

Uit zowel het zelfbeeld, het omgevingsbeeld en het professioneel beeld blijkt dat de bestuurskracht van de gemeente Wijdemeren onvoldoende is en dat opschaling (in ieder geval van de ambtelijke organisatie) op korte termijn geboden is. Dit is nodig vanwege actuele vraagstukken die om een oplossing vragen (o.a. bedrijfsvoering en beleidsontwikkeling, kernenbeleid en projecten) en vooral ook nodig vanuit de noodzaak om ook op langere termijn ontwikkelingen te kunnen entameren en begeleiden die van belang zijn voor de burgers van Wijdemeren (sociaal-maatschappelijk, economisch, infrastructuur e.d.). Investeren in zelfstandigheid is in onze optiek niet zinvol, omdat de huidige organisatie niet voldoet aan de huidige eisen (er zijn taakgebieden niet bezet en ondersteuning van gemeente Hilversum is noodzakelijk) en er blijven bovendien nieuwe ontwikkelingen op de gemeente afkomen (o.a. Omgevingswet) die weer nieuwe eisen gaan stellen. Het risico is daardoor te groot dat de gemeente achter de feiten aan blijft lopen, wat ten koste gaat van de inwoners.

Welke kansen en bedreigingen zijn er om de eigen identiteit van onze dorpen te behouden en de ambities van onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties waar te maken?

Uit het omgevingsbeeld komt duidelijk naar voren dat de ambities van de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties momenteel moeilijk van de grond komen. De gemeente is onvoldoende in staat daarbij structureel te ondersteunen. Ten aanzien van de eigen identiteit geeft men in de rondetafelgesprekken aan dat de fusie van 2002 niet heeft geleid tot een wijziging van de eigen identiteit van de kernen en dat zij daar ook niet bang voor zijn indien er sprake zou zijn van een volgende fusie. Zij hopen wel dat een sterker ambtelijk apparaat dan zal leiden tot een impuls voor nieuwe ideeën en plannen. Op dit moment worden initiatieven door de organisatie, hoe goed ze hun best ook doen, afgehouden omdat er onvoldoende tijd is.
Een andere kans voor het behoud van de identiteit van de dorpen is dat de gemeente meer vorm en inhoud gaat geven aan het kernenbeleid.

Is het ambtelijk apparaat van de gemeente Wijdemeren sterk genoeg voor de nabije toekomst? Wellicht is het mogelijk de omvang van ons ambtenarencorps te “benchmarken” met gemeenten van vergelijkbare omvang. Welke nieuwe taken komen op ons af en wat vragen die van onze ambtenaren?

Het ambtelijk apparaat is, mede vanwege de doorgevoerde bezuinigingen, te kwetsbaar geworden. De gemeente Wijdemeren heeft diverse opgaven (waaronder het ontwikkelen van het Plassengebied) die het ambtelijk apparaat momenteel niet aan kan. Door maximale inzet vanuit de organisatie gebeurt er nog relatief veel in de gemeente, maar de rek is eruit. Ook op het gebied van het sociaal domein, het ruimtelijk-economisch beleid (denk aan de Woningwet en de nieuwe Omgevingswet) en op diverse regionale dossiers dient nog veel te gebeuren. Van de organisatie wordt gevraagd deze ontwikkelingen te vertalen naar de lokale situatie, op onderdelen in nauwe samenwerking met de inwoners. Dat komt nu onvoldoende van de grond en naar onze mening is dat een blijvend probleem. Zie verder hoofdstuk 8 van de rapportage.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
Deloitte
foto
---
auteur
RJ/Deloitte
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief