WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Linus Pianoquartet in Jagthuis
Hostermeer, ma 17 oktober 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op zondag 30 oktober treedt het Linus Pianoquartet op in het Jagthuis in de Horstermeer met werken van Bridge, Dvořák en Brahms.

persbericht

Linus Pianoquartet in het Jagthuis
Zondag 30 oktober

Het pianotrio bestaande uit viool, cello en piano kennen we maar al te goed. Voeg je een altviool hier aan toe, dan hebben we een pianokwartet. En dat horen we niet zo vaak. Vandaar dat we met enige trots het Linus Pianoquartet in het Jagthuis aankondigen.

Violiste Irina Simon-Renes, altiste Esra Pehlivanli, cellist Joachim Eijlander en pianiste Anastasia Safonova hebben zich verenigd en verkennen nu het pianokwartetrepertoire. Voor het concert in het Jagthuis hebben ze gekozen voor het pianokwartet van de Engelse componist Frank Bridge – hij schreef er één. Dat was in opdracht van William Cobbett, een Brit die zich rond de vorige eeuwwisseling bijzonder inzette voor de kamermuziek. Het werd een Phantasy en Cobbett vond het de mooiste die hij ooit hoorde. Na dit Engelse werk speelt het Linus Quartet de eerste pianokwartetten van de romantici Dvorak en Brahms. Wat zullen we zeggen: parels uit de pianokwartetliteratuur?
De vier leden van het kwartet verdienden ruimschoots hun sporen op de Nederlandse en buitenlandse kamermuziekpodia in diverse ensembles en met vele cd-opnames. Met het Linus Pianoquartet gaan zij een nieuw avontuur aan. Zondag 30 oktober in het Jagthuis, reserveren dringend aanbevolen!

Linus Pianoquartet: zondag 30 oktober 2016, aanvang 15.30 uur, entree 17,50 euro (tot 25 jaar 10 euro). Reserveren via de website www.jagthuis.nl, per e-mail via stal@jagthuis.nl of telefonisch 0294-252609. De locatie van het concert is Het Jagthuis, Middenweg 88, Nederhorst den Berg (Horstermeer).

Programma Concert Linus Pianoquartet
Het Jagthuis, zondag 30 oktober, 15.30 uur

Frank Bridge (1879-1941)
Phantasy voor Piano Quartet in fis (1910)
Andante con moto
Allegro vivace
Andante con moto

Antonín Dvořák (1841- 1904)
Piano Quartet no.1, Op.23 in D (1875)
Allegro moderato
Andantino con variazioni
Finale. Allegretto scherzando

Johannes Brahms (1833-1897)
Piano Quartet No.1, Op.25 in G (1861)
Allegro
Intermezzo: Allegro ma non troppo — Trio: Animato
Andante con moto
Rondo alla Zingarese: Presto

Biografie Linus Pianoquartet

Irina Simon-Renes viool
Esra Pehlivanli altviool
Joachim Eijlander cello
Anastasia Safonova piano

Irina Simon-Renes is geboren in Boekarest, alwaar ze viool studeerde aan de George Enescu School voor Muziek. In 1990 verhuisde ze naar Berlijn, waar ze haar vioolstudie vervolgde bij Thomas Zehetmair, Christoph Poppen en Antje Weithaas.
Irina Simon-Renes won tal van prijzen in nationale en internationale concoursen voor
jonge musici. Ze is opgenomen voor en afgespeeld door radiozenders in Roemenië,
Italië en Duitsland. Ze ontving stipendia van de Orkest Academie van de Berlijnse
Staatskapelle van 1998 tot 2000. Daarna accepteerde ze haar eerste positie bij het
Philharmonisches Staatsorchester in Hamburg als aanvoerder van de tweede violen.
Ze werd voor het eerst aangesteld als plaatsvervangend aanvoerder van de tweede
violen van het prestigieuze Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks in 2001 en heeft de tweede violen geleid bij dit orkest van 2003-2009. Frequente samenwerking met grote dirigenten zoals Lorin Maazel, Bernard Haitink, Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Mariss Jansons en Riccardo Muti op rondreis naar Wenen, New York, Londen en Tokio hebben haar muzikale persoonlijkheid gevormd.
Vanaf 2009 wordt ze regelmatig uitgenodigd om als gast-concertmeester te spelen bij orkesten als het Radio Filharmonisch Orkest en HET Symphonieorkest alsook als
aanvoerder bij orkesten als Bayerisches Staatsorchester, Scottish Chamber Orchestra en het Mahler Chamber Orchestra. Zomer 2013 werd ze lid van het prestigieuze Lucerne Festival Orchestra onder de leiding van Claudio Abbado.
Als soliste heeft Irina Simon-Renes vioolconcerten van Berg, Bartok en Beethoven
uitgevoerd op belangrijke locaties zoals de Philharmonie in Berlijn. Ook speelde zij
Mozart in München met het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks onder de leiding van Mariss Jansons.
Sinds ze het Athena Quartet mede heeft opgericht in 1998, heeft kamermuziek een
prominente plaats in de agenda van Irina Simon-Renes ingenomen. Ze heeft
deelgenomen aan tal van festivals zoals Salzburg, Luzern en Rheingau. Zij was ook een regelmatige gast in de kamermuziekserie van de Beierse Radio.
Een van de hoogtepunten van 2014 was haar optreden op het Prinsengrachtconcert
samen met Lisa Batiashvili, Francois Leleux & Friends. Met 700.000 kijkers was dit
evenement een van de best bekeken klassieke muziek concerten op de Nederlandse
televisie.
Irina Simon-Renes is sinds 2010 artistiek leider van het International Chamber Music
Festival Wassenaar. In 2012 ontving ze de eerste Wassenaarse Cultuurprijs, mede voor haar inzet voor het werken met en inspireren van kinderen.

Esra Pehlivanli (1977, Ankara) voltooide met onderscheiding haar masteropleiding aan het Hogeschool Conservatorium van Gent en aan het Conservatorium van Maastricht bij de altvioolvirtuoos Michael Kugel.
Ze won prijzen op prestigieuze concoursen zoals "Kryzstof Penderecki International
Contemporary Music Competition" (Polen), "Torneo Internazionale di Musica" (Italië),
Jur Naessens Muziekprijs (Nederland), de eerste prijs in de "Premio Valentino Bucchi
International Viola Competition" in Rome, waar ze ook kreeg een ere medaille van de
president van Italië. Onlangs ontving ze in Istanbul het “Donizetti Classical Music Awards 2013”, String Player of the Year.
PEHLIVANLI’s repertoire strekt zich uit vanaf de barok tot hedendaagse muziek. Naast de uitvoering van de bestaande meesterwerken voor altviool, werkt ze met levende componisten samen om nieuw repertoire te creëren en de hedendaagse altviool te promoten. Meer dan 60 werken zijn voor haar geschreven door componisten zoals Ivo Petric, Roderik De Man, Chiel Meijering, Bruno Strobl, Michiel Mensingh, Nico Huijbregts, Gerard Beljon, Sinta Wullur, Anne La Berge, Matthias Grimminger, Gerhard Stäbler, inclusief twee concerti voor altviool, accordeon en symfonie orkest door Selim Doğru en Frank Zabel.
Esra PEHLIVANLI heeft vele optredens gegeven in Nederland (o.a. Het Concertgebouw Amsterdam, Concertgebouw De Vereniging Nijmegen, De Doelen Rotterdam, Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven, Beurs van Berlage Amsterdam, Muziekcentrum Enschede, Bimhuis), België, Duitsland, Italië, Frankrijk, Denemarken, Turkije, Polen, Oostenrijk, Slovenië, Luxemburg, China, Venezuela en Ierland. Ze heeft opgetreden als solist met orkesten zoals de Neue Philharmonie Westfalen, Bilkent Symphony Orchestra, Presidential Symphony Orchestra, Istanbul State Symphony Orchestra, Izmir State Symphony Orchestra, Bursa State Symphony Orchestra en werkte met dirigenten Marek Pijarowski, Emil Tabakov, Raoul Grüneis, Heiko Mathias Förster, Patrick Souillot, Regiem Gökmen, Ibrahim Yazici, Burak Tüzün ao. Ook nam zij deel aan internationale muziek festivals, zoals Robeco Zomerconcerten, Grachtenfestival Amsterdam, Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, Festival Classique Den Haag (Nederland), het Schleswig-Holstein Musik Festival, Köln Musiknacht, Dortmund Mommenta Festival, Mommenta Münsterland Festival, Ensemblia Festival (Duitsland), Ljubljana Festival (Slovenië), Ankara International Music Festival, Istanbul 2010 European Capital of Culture (Turkije), en Galway International Concert Season (Ierland). Ze werkte tevens mee aan radio en TV opnames voor RTL, TRT, NTV, Concertzender, Nederland 1, AVRO, Radio 4, en Deutschlandfunk.
Esra Pehlivanli vele CD’s uitgebracht, waaronder "VOLUME NUEVO" , “BUFFONI” (CC ClassicClips), "Power of Women" (A.K. Müzik), “The Richness of the Tones” (CAGSAV Müzik), "Past and Present Tracks" (VisiSonor Records), "Falsche Tango" (VINDU Music). De CD-opnames bevatten meesterwerken uit het verleden tot nieuwe composities speciaal voor haar geschreven.

De veelzijdige musicus en cellist Joachim Eijlander speelde samen met onder anderen het Borodin quartet, Bennewitz quartet, Lisa Larsson, Giles Apap, Charles-André Linale, Ferdinand Erblich, Stefan Metz, Zuill Bailey, Nino Gvetadze, Paolo Giacometti, InonBarnatan en Karl Leister. Joachim werkte samen met de componisten Henri Dutilleux, György Kurtag, Sofia Gubaidulina, Louis Andriessen, Joey Roukens.
Naast gastdocentschap aan verschillende Nederlandse conservatoria gaf Joachim les aan de Indiana University, Texas University, Kansas University, Milwaukee
Conservatory, Oklahoma University, Ljubljana Conservatory Slovenië, Nederlandse
Strijkkwartet Academie, en verder op festivals in (onder andere) de VS, Italië, Roemenië, Nederland.
Joachim is mede-oprichter van het Rubens Quartet. Met dit strijkkwartet geeft hij
regelmatig concerten in de VS, Europa en Israël. Het repertoire van het kwartet vindt zijn basis in de klassiekers van Haydn, Mozart, Beethoven, Brahms en Bartok. Daarnaast speelt het kwartet talloze minder vaak, soms zelden, gehoorde verrassende meesterwerken. Het kwartet heeft sinds jaren een speciale band met componist Joey Roukens, die verschillende nieuwe werken aan het kwartet opdroeg. Het kwartet was prijswinnaar op internationale concoursen, waaronder Oostenrijk en Praag, en won verschillende nationale en internationale prijzen, waaronder de Nederlandse “Kunstprijs” en de “Schubertprijs” in Graz. Het kwartet bracht verschillende veelgeprezen cd’s en dvd’s uit.
Joachim speelt met Anastasia Safonova het repertoire voor piano en cello, in Nederland en onlangs een serie concerten in Midden-Europa. Joachim is bezig met een opnameproject, een solo cd, met de cellosuites van Bach op het label Navis classics.
Joachim volgde zijn opleiding in Utrecht, Amsterdam en Berlijn. Met het Rubens Quartet volgde hij de voltijds strijkkwartetstudie aan de Nederlandse Strijkkwartetacademie.
Zijn docenten waren leden van het Amadeus Quartet, het Hagen Quartet, György
Kurtag, Stefan Metz, Elias Arizcuren, Paul Katz en Jan Hollinger.
Joachim speelt op een cello van Gaetano Chiocchi (Padua 1870) en met een strijkstok van Nikolaus Kittel (St.Petersburg 1860), hem tot zijn grote dank ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Pianiste Anastasia Safonova begon haar professionele carrière op twaalfjarige leeftijd met een succesvolle uitvoering van Mendelssohn concerto met het Moskou Junior Symfonie Orkest. Zij studeerde cum laude af aan het Gnessins Instituut te Moskou en voltooide haar Master degree aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Naum Grubert.
Anastasia won de eerste prijzen bij de internationale Yamaha Music en Youri Egorov
competities.
Zij is veel gevraagd op belangrijke podia in Nederland (Het Concertgebouw Amsterdam, De Doelen Rotterdam, De Vereniging Nijmegen, Frits Philips Eindhoven, Beurs van Berlage Amsterdam, Philharmonie Haarlem, Muziekcentrum Enschede, Theater aan het Vrijthof Maastricht) en treedt regelmatig op in heel Europa, Turkije, China en Rusland.
Anastasia Safonova is te gast op verschillende internationale festivals, waaronder het Schleswig Holstein festival (Duitsland), het Bourglingster festival (Luxemburg) ,
Pianoscope (Frankrijk) , het Tiberius festival (Roemenië), het Ankara camber music
festival (Turkije) Music of Earth (Rusland) en het Grachtenfestival (Nederland) .
Zij trad op met de vooraanstaande musici als Boris Berezovsky Boris Belkin, Michael
Kugel, Henri Demarquette en Lisa Ferschtman. Als soliste verscheen zij met o.a. het Neue Westfalen Symphonie Orkest, Johan Willem Friso Kapel, het Sigen Symphonie Orkest.
Anastasia maakte opnamen voor Brava tv Concertzender en Radio 4 (NL) en heeft
verschillende kamermuziek cd ’s uitgebracht met altvioliste Esra Pehlivanli en violisten Kyoko Yonemoto en Irina Simon-Renes. Naast de concerten met klassieke
programmering is ze ook vaak te horen in gecombineerde programma’s van woord,
muziek en schilderkunst zoals succesful Geller-Goya en Marc Shagall projecten en “Mr. Finney” evenement van Princes Laurentien van Oranje.

Sinds 2000 doceert ze aan het Conservatorium Maastricht.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief