persbericht
De spectaculaire vooruitgang van weersverwachtingen
Op donderdagavond 8 december geeft Dr. Henk de Bruin een lezing over het opstellen van weersverwachtingen.
Door gebruik te maken van moderne supercomputers, geavanceerde computermodellen, de modernste waarnemingstechnieken en het snel inzamelen en verwerken van mondiale meteorologische waarnemingen, is er in de afgelopen decennia een spectaculaire vooruitgang in de betrouwbaarheid van de meerdaagse weersverwachting bereikt. Dit wordt wel gezien als een stille wetenschappelijke revolutie.
De verbetering van de weersverwachtingen was alleen mogelijk door fundamenteel aardwetenschappelijk onderzoek naar de werking van ons klimaat. In de lezing van de heer de Bruin zullen de specifieke eigenschappen van ons weer- en klimaatsysteem uitgebreid aan bod komen.
Dr. Henk de Bruin studeerde natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was van 1970 tot 1985 wetenschappelijk hoofdmedewerker bij het KNMI. In die tijd is hij gepromoveerd aan de Wageningen Universiteit (1982), waar hij tot zijn pensionering in 2007 universitair hoofddocent was bij de leerstoelgroep Meteorologie en Luchtkwaliteit.
De lezing wordt gehouden op donderdagavond 8 december in het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Noordereinde 54B in ’s-Graveland. De aanvang is 20:00 uur en de entreekosten zijn 3 euro (gratis voor leden van de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek). |