WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
CDA sorteert Voor
Wijdemeren, wo 23 november 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Het CDA sorteert voor op een ambtelijke fusie met Hilversum. Dat blijkt ook uit twee filmpjes die het CDA ons zond.

Het is geen verrassing dat het CDA een voorkeur heeft voor een ambtelijke fusie met Hilversum. In de commissievergadering van anderhalve week geleden bleek dat ook al. Morgenavond is de raadsvergadering waar besloten zal worden welke zienswijze naar Haarlem gestuurd zal worden. Daar zitten een paar varianten in.

Wat wordt gekozen en wanneer

Zelfstandig blijven, fuseren met één of meer gemeenten en dan kan die fusie ook nog ambtelijk zijn, of bestuurlijk. Bij ambtelijk houden we ons eigen politieke bestuur, maar is het ambtenarenapparaat gedeeld met andere gemeente(n). Bij een bestuurlijke fusie is er geen eigen gemeenteraad meer. Dat is een complete fusie. Daar gaat de discussie morgenavond over.

Maar het debat gaat ook over het tijdstip waarop de bovenstaande stappen worden ondernomen. Zo snel mogelijk, dat is waar de coalitie op afstevent. Na de verkiezingen, dat is wat de coalitie wil, opdat een fusie inzet van de verkiezingen in maart 2018 kan worden.

En boven dit alles hangt het zwaard van Damocles dat gedeputeerde Jack van der Hoek (D66) boven de discussie hing. Als een gemeente een partner kiest voor ambtelijke fusie, dan wordt met die partner op termijn ook bestuurlijk gefuseerd.

Waar gaat het om

Als de raad morgenavond kiest voor een ambtelijke fusie met Hilversum op korte termijn, dan is daarmee dus ook de keuze gemaakt om op langere termijn compleet met Hilversum te fuseren. Daar gaat het debat morgen over, alsmdede over de vraag of de ambtelijke fusie met Hilversum voor de verkiezingen van 2018 gerealiseerd moet zijn, of daarna. Dat is beslissend voor het feit of het proces nog inzet van de verkiezingen kan worden of niet.

Het CDA kiest ambtelijke fusie.

Twee raadsledenvan het CDA laten in Youtube filmpjes zien waar hun voorkeur naar uit gaat.

Jan Willem Nienhuis zond onderstaand interview met Jan van Zanen, de toenmalige burgemeester van Amstelveen en de burgemeester van Aalsmeer naar ons. Hij wijst op het slot van het interview waar de burgemeester van Aalsmeer een pleidooi houdt voor de ambtelijke fusie van beide gemeenten van 30.000 en 80.000 inwoners.

Rosalie van Rijn maakte een straatfilmpje in Wijdemeren waarin ze pleit voor ambtelijke fusie en woningbouw voor jongeren.

Dossier bestuur Gooi en Vechtstreek

bron
WWK
video
YouTube
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief