WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Lezing over Kuipergrodel
's-Graveland, do 31 maart 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op donderdagavond 7 april geeft Dr. Paul Wesselius een lezing over de componenten die samen ons zonnestelsel vormen, met de nadruk op de Kuipergordel en Pluto.

persbericht

Lezing bij Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek
over de “Kuipergordel”

Neptunus is de planeet die het verst van de zon is verwijderd. Buiten de baan van Neptunus bewegen zich miljarden komeetachtige objecten om de zon. Ze bestaan uit rots en ijs en hun afstand tot de zon is 30 tot 50 keer verder dan onze Aarde.


Foto: Animatie van New Horizons bij Pluto

Deze wolk van objecten wordt de Kuipergordel genoemd, naar de Nederlandse astronoom die het bestaan ervan in 1951 als eerste suggereerde. Pluto, lange tijd gezien als negende planeet, wordt nu beschouwd als voorbeeld van zo’n object uit de Kuipergordel. In 2015 was de New Horizons missie de eerste en tot nu toe enige ruimtesonde die Pluto heeft bezocht en zeer gedetailleerde foto’s heeft gemaakt. Na Pluto te zijn gepasseerd, is de New Horizons satelliet nu op weg door de Kuipergordel. Het onderzoek naar de Kuipergordel verschaft nieuwe inzichten in het ontstaan van ons zonnestelsel.

Op donderdagavond 7 april geeft Dr. Paul Wesselius een lezing bij de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. Hij zal vertellen over de componenten die samen ons zonnestelsel vormen, met de nadruk op de Kuipergordel en Pluto. Ook worden de eerste resultaten van de New Horizons missie besproken.

Paul Wesselius studeerde sterrenkunde in Amsterdam en Groningen. Na zijn studie heeft hij ruim 30 jaar gewerkt bij het Netherlands Institute for Space Research en heeft hij meegewerkt aan satellieten zoals ANS, IRAS, ISO en Herschel. In 2006 is hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

De lezing wordt gehouden om 20:00 uur op de eerste verdieping van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Noordereinde 54b in ’s-Graveland. Toegang is gratis voor leden van de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. Niet-leden betalen €3.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief