WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Antonius ging ten Onder
Wijdemeren, di 22 maart 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De St. Antoniusschool deed met het schaakteam mee in de voorronde van het Nederlands kampioenschap, maar de resultaten vielen dit keer tegen.

ingezonden bericht

Veel belangstelling, resultaat viel tegen

De St. Antoniusschool deed met het schaakteam mee in de voorronde van het Nederlands kampioenschap, nadat het vorige week overtuigend gedeeld eerste was geworden.

Zo soepel als het een week geleden ging, zo soepel ging het deze zaterdag niet meer. Tegen de Regenboog uit Amersfoort werd in de eerste ronde met 4-0 verloren, en een ronde later was de Juliana uit Barneveld ook al te sterk.

Onder aanmoedigingen van veel ouders, de opa en oma van Dille en hoofdmeester Frans Wikkeman werd vervolgens de Maria Montessori uit Huizen met 3-1 verslagen. Even later gevolgd door een 3-1 overwinning op de Vleugel uit Nieuwegein. Derhalve kwam de top 10 weer behoorlijk dichtbij en ging het slechts om bordpunten dat het team niet in de top 10 stond.

Daarna stortte het team echter in, 4-0 verlies tegen de Julianaschool uit Bilthoven werd gevolgd door 2x 3-1 verlies tegen de Graaf Floris uit Loenen aan de Vecht en de Horizon uit Hoogland.

Vooral te snel zetten, niet opletten wat de tegenstander zet en altijd maar weer het herdersmat proberen waren de hoofdoorzaak van het mindere resultaat. Ze kregen 25 minuten per partij per persoon (50 minuten voor de hele partij), maar vaak was al na 5 minuten de hele partij klaar. En dat was jammer.

Vorige week liet het team nog zien het echt wel te kunnen, en als organisator van het lokale toernooi hoop ik uiteraard altijd weer op succes en het verleggen van grenzen. En dat had er dit jaar ook echt wel ingezeten, maar uiteindelijk moest het team berusten in een 18e plaats.

Volgend jaar zitten al deze leerlingen op het voortgezet onderwijs en dan haken ze meestal af bij de schaaksport, een NK had ze misschien over kunnen halen om door te gaan. Maar ook bij schaakverenigingen is dit verschijnsel vrij algemeen en ik denk dat de schaakbond daar nog een grote inhaalslag heeft te maken.

Inmiddels wordt er ook op hoger niveau geschaakt, Anish Giri (3e van de wereld) speelt namens Nederland mee in het kandidatentoernooi en kwam in zijn 8e partij net als eerder niet verder dan remise. Met 8 remises, 4 punten staat hij nu behoorlijk op achterstand, hij heeft kansen op winst gehad. Een nieuwe Nederlandse Wereldkampioen zou de schaaksport in ons land zoveel goeds doen, dus ook dat is jammer.

Nu ik heb kunnen zien waar het aan ligt kunnen we voor volgend jaar wellicht werken aan de drie punten waarop we dit jaar de mist in gingen en wordt volgend jaar een nieuwe grens bereikt, een top tien plaats of toch het NK.

Ook dit jaar werd schoolschaak Wijdemeren weer gesponsord door: Rijwielhandel W. de Jongh, Rijwielhandel Roan, Kantoorboekhandel CW '76, Smallenburg verf en behang, Oogmerk Briljant Opticiens, Kindercastingburo Kids, Berko handel in benodigdheden voor in en om het huis, Partycentrum De drie dorpen en Uitgeverij/weerstation de Arend waarvoor hartelijk dank.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief