WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Het Bergse Carillon Terug
Nederhorst den Berg, di 8 maart 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Enkele Bergse ondernemers proberen al geruime tijd het carillon, dat na de verkoop van het gemeentehuis aan de Voorstraat is opgeslagen, weer een mooie plek te geven.


Het Bergse carillon in de opslag. Foto: Martin Vuyk.

Geschiedenis

De afgelopen jaren werd regelmatig met weemoed gesproken over het carillon. De 's-Gravelandse wethouder Co de Kloet zorgde in 2000 voor een diplomatiek incident met de toen nog aparte gemeenten Nederhorst den Berg en Loosdrecht toen hij de colleges van die twee gemeenten "kunstklootzakken" noemde. Het college van 's-Graveland ging diep door het stof. En de uitspraak leverde de wethouder een motie van afkeuring op.

Het carillon

Juni 2000
Sypesteyn, porselein en Co
Siemons: kinderachtig
Co de Kloet Erelid (DB(W) 15-3-2005
03042009 Carillon moet wachten

website Wijdemeren

Carillon komt Terug

Het carillon is destijds door de Ondernemersvereniging Nederhorst den Berg geschonken aan de gemeente. Een aantal ondernemers probeert al geruime tijd het carillon, dat na de verkoop van het gemeentehuis tijdelijk is opgeslagen, weer een mooie plek te geven.

Nagedachtenis Willie Das

Eind 2014 is een burgerinitiatief bij het bestuur van de gemeente ingediend om iets in de gemeente te doen om Willie Das te herinneren. Willie Das was een bijzonder gewaardeerd en actief persoon, grondlegster en motor van tal van activiteiten en initiatieven zoals het zomerspektakel, de toneelvereniging en het cultureel centrum De Spot. Mede ter nagedachtenis aan Willie Das is sindsdien een werkgroep van bewoners en ondernemers uit Nederhorst den Berg bezig met de plannen
voor de herinrichting van het plein. Op 23 september 2015 vond een avond plaats over de invulling van het centrale plein in Nederhorst. Het terugbrengen van het carillon op het plein kwam als grote wens naar voren op deze avond. In november 2015 heeft de gemeenteraad dit initiatief gesteund. De werkgroep heeft bedacht het carillon terug te plaatsen in het dak van de muziektent op het plein.

Omgevingsvergunning

Op 19 februari is de omgevingsvergunning verleend voor het plaatsen van het carillon in het dak van de muziektent. De muziektent wordt niet gewijzigd. Alleen de dakconstructie van de muziektent wordt gewijzigd om het carillon op te kunnen hangen. Het carillon wordt na plaatsing zo afgesteld dat het voldoet aan de regels van de milieuwetgeving. Het speelprogramma wordt bepaald na het plaatsen, maar zal in ieder geval alleen overdag zijn. Het carillon wordt in april geplaatst.

Momenteel wordt door de werkgroep en de gemeente het voorlopig ontwerp voor het plein gemaakt. In april wordt een inloopbijeenkomst gepland om u te informeren over de plannen voor de herinrichting van het dorpsplein.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
website Wdm
foto
Martin Vuyk
auteur
Website Wdm
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief