persbericht
Matangi bijt spits af bij JagthuisFestival
Vrijdag 20 mei
Vrijdag 20 mei begint het JagthuisFestival: drie dagen, zes concerten, een lezing en een workshop, met Franse kamermuziek als thema.
Frankrijk: wie houdt er niet van? Inderdaad, velen van ons hebben er wel eens een vakantie doorgebracht en iedereen kent de du 'vin, du pain, du boursin'. Maar kent u ook de Franse kamermuziek? ...Debussy, Ravel horen we u denken. Maar wist u dat bijvoorbeeld Edouard Lalo een strijkkwartet heeft geschreven? En kent u de cellosonates van Pierre de Bréville en Albéric Magnard?
Wij zijn voor u op zoek gegaan naar pareltjes uit de Franse literatuur en vonden die in de periode van de zogenoemde Derde Republiek (1870-1945). Frankrijk had net een oorlog tegen Pruisen verloren en was extra gemotiveerd de Franse cultuur een nieuwe impuls te geven. Componisten werden uitgedaagd nieuwe werken te schrijven en zo ontstond een enorm reservoir aan fantastische kamermuziek. In Frankrijk bekender dan in Nederland. Het Matangi Kwartet begint zijn concert met het strijkkwartet van Lalo. Hoewel de meesten Lalo misschien kennen van orkestwerken en concerten, schreef hij dus ook een strijkkwartet. Het is een heerlijk romantisch werk. Henri Sauguet, geboren in Bordeaux, schreef meer kamermuziek. Van hem wordt zijn tweede strijkkwartet uitgevoerd. Hoewel het een werk is van 1948, heeft het een zeer klassieke opbouw en ligt goed in het gehoor. Het concert eindigt met het prachtige strijkkwartet van Ravel.
Over het Matangi Kwartet hoeven we u weinig te vertellen. Violisten Maria-Paula Majoor en Daniel Torrico Menacho, altviolist Karsten Kleijer en cellist Arno van der Vuurst zijn al bijna twintig jaar een van de topkwartetten in Nederland. Ze treden op met Herman van Veen en Youp van 't Hek, hebben diverse cd's op hun naam staan, wonnen belangrijke prijzen en veroverden zo de Nederlandse en buitenlandse podia. Ook in het Jagthuis waren ze vaker te gast. We verheugen ons er op het viertal weer te ontmoeten en zijn ervan overtuigd dat ze u een prachtige avond bezorgen!
Matangi Kwartet: vrijdag 20 mei 2016, aanvang 20.15 uur, entree 22 euro (tot 30 jaar 10 euro). Reserveren via de website www.jagthuis.nl, per e-mail via stal@jagthuis.nl of telefonisch 0294-252609. De locatie van het concert is Het Jagthuis, Middenweg 88, Nederhorst den Berg (Horstermeer).
Programma Concert JagthuisFestival - Matangi Kwartet
Het Jagthuis, vrijdag 20 mei, 20.15 uur
Edouard Lalo - Quatuor à cordes en mi bémol majeur, opus 45 (1855/80)
(1823-1892)
Allegro vivo
Andante non troppo
Vivace
Appassionato
Henri Sauguet - Quatuor à cordes no 2 (1948)
(1901-1989)
Andantino capricioso
Lento molto espressivo
Tempo di valse. Vivo e leggiero
Andante espressivo
Maurice Ravel - Quatuor à cordes en fa majeur (1902-3)
(1875-1937)
Allegro moderato - très doux
Assez vif - très rythmé
Très lent
Vif et agité
Biografieën musici
Matangi Kwartet:
Maria-Paula Majoor - viool
Daniël Torrico Menacho – viool
Karsten Kleijer – altviool
Arno van der Vuurst - cello
Het Matangi Quartet werd opgericht in 1999, tijdens de studie van de jonge musici aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Rotterdams Conservatorium. In 2003 voltooide Matangi de tweejarige voltijdopleiding aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie onder leiding van Stefan Metz (cellist Orlando Kwartet). In het kader van de academie kreeg het Matangi Quartet les van wereldberoemde musici waaronder de leden van het Amadeus Kwartet. Verder werd het kwartet enkele jaren intensief begeleid door Henk Guittart (altviolist Schönberg Kwartet).
Inmiddels is het Matangi Quartet uitgegroeid tot een vaste speler op de kamermuziekpodia in Nederland en daarbuiten. Met hun gloedvolle spel en vlotte presentatie zijn Maria-Paula, Daniel, Karsten en Arno boegbeelden van een nieuwe generatie klassieke musici. Communicatief, uitdagend en verfrissend veelzijdig zijn veelgebruikte typeringen. Het Matangi Quartet deelde het podium met verschillende klassieke topmusici waaronder Miranda van Kralingen, Tania Kross, Ivo Janssen, Paolo Giacometti, Severin von Eckardstein en Lars Wouters van den Oudenweijer. Ook ontving het kwartet uitnodigingen voor diverse festivals, waaronder het Delft Chamber Music Festival, het Grachtenfestival, het Festival van Aix-en-Provence, het Schleswig-Holstein Musik Festival, Festival van Carthage in Tunesië, de World Expo 2010 in Shanghai, het International Conservatoire Festival in St Petersburg, North Sea Jazz en het Bevrijdingsfestival Utrecht.
In 2002 ontving Matangi de prestigieuze Kersjes van de Groenekan Prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek. In 2008 won het kwartet de derde prijs op het Internationale Joseph Joachim Kamermuziekconcours in Weimar. Matangi bracht diverse cd’s uit bij Challenge Records International die stuk voor stuk met geweldige kritieken ontvangen werden. De meest recente releases zijn de cd’s ‘Mendelssohn’ (2009), ‘Candybox’ (2010) en ‘Haydn’s Nature’ (2013). Samen met gambist Ralph Rousseau en bassist Hein van de Gein won het Matangi Quartet de Edison Publieksprijs 2009 voor de cd Chansons d’amour (Challenge Records, 2008). Aan de cd Testimoni met Martin Fondse (compositie en vibrandoneon) en Eric Vloeimans (trompet) werd de Edison Jazz 2012 toegekend.
Matangi neemt regelmatig deel aan avontuurlijke crossover-projecten en trad onder meer op met cabaretiers Herman van Veen en Youp van ’t Hek, bandoneonspeler Carel Kraayenhof, jazztrompettist Eric Vloeimans, jazzpianist Michiel Braam, DJ Kypski, jazzvocalisten Mathilde Santing en Renske Taminiau, singer songwriters Lori Lieberman en Tom McRae. Met deze baanbrekende uitstapjes buiten de klassieke muziek slaagt Matangi erin een nieuw publiek warm te maken voor het strijkkwartet. En minstens zo belangrijk: het geeft extra inspiratie om het rijke klassieke repertoire dat in de afgelopen 250 jaar is opgebouwd – van Haydn tot Adès – met nieuw élan tot klinken te brengen. Want in essentie draait het bij het Matangi Quartet slechts om één ding: het voelbaar maken van de energie, passie en opwinding die in alle goede muziek besloten ligt.
De musici spelen alle vier een instrument van Nederlandse makelij. De cello en de eerste viool zijn in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. |