WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Minitheater voor DSO?
Kortenhoef, wo 22 juni 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

In de commissie van gisteren werd een voorstel behandeld van toneelvereniging DSO om de Dobber te verlaten en te komen tot de bouw van een minitheater met 50 stoelen.


De publieke tribune gevuld met DSO.

Wat vooraf ging

Ging het vorige bericht over een oud dossier uit 2004, dit bericht gaat terug tot voor de eeuwwisseling. Op 12 september 1997 werd de "nieuwe" Dobber geopend nadat de Oude Dobber gesloopt was en plaats had gemaakt voor winkelcentrum De Meenthof. Die nieuwe Dobber was kleiner, maar voorzien van goede faciliteiten op het gebied van horeca, licht en geluid. Toch lukte het niet de exploitatie rond te krijgen. Op 23 september 1999, twee jaar na de opening, gaf het bestuur de pijp aan Maarten en gaf het de Dobber terug aan de gemeente. De Dobber bleef een hoofdpijndossier. Beheerders en exploitanten kwamen en gingen. En de gemeente subsidiëerde de Dobber. Op 10 oktober 2009 stelde het college (Lia Moote Financiën, Karen Heerschop (wnd) burgemeester) voor om de Dobber te verkopen.

Vijf jaar stilte

Op 3 maart 2010 tekenden de gemeente, Albert Heijn, DSO (toneel), Amicitia en BMOL een contract waarin bepaald werd dat AH een flink bedrag per jaar zou betalen om gedurende vijf jaar een deel van de Dobber als opslag te mogen gebruiken. Na die vijf jaar zou AH het recht van eerste koop van de Dobber hebben. In die vijf jaar zou de gemeente op zoek gaan naar een andere plek voor de podiumfunctie. Die vijf jaar zijn, na maart vorig jaar, ruimschoots om. Van het zoeken naar een andere plek voor de podiumfunctie werd in december 2012 indirect nog wat gehoord bij de presentatie van de plannen voor de Meenthof. Daarna niet meer, tot gisteren.

Voorstel DSO

Gisteren stond op de agenda van de commissie Maatschappelijke en Sociale Zaken een voorstel van DSO op de agenda voor de bouw van een minitheater met vijftig stoelen. Althans, in het voorstel werd de intentie door Wethouder Theo Reijn uitgesproken om aan dat plan van DSO mee twerken. Het plan werd gepresenteerd door Wim Molleman van DSO. Hij had een presentatie van de bouw en indeling van een minitheater naar de griffie gestuurd.

Het grootste gebrek aan het plan is dat er geen plek genoemd is waar het minitheater gebouwd zou moeten worden. In het debat over het plan en de kosten werd welwillend gedacht over het plan, maar eigenlijk kon dat ook probleem- en gevaarloos omdat het hier over een nogal vage intentie ging, waar nog heel veel losse einden aan hangen.

Wim Molleman gaf aan dat hij het minitheater het liefst gebouwd zou zien worden in het centrum van Kortenhoef, bijv. op de Meenthof, maar hij zag zelf in dat daar geen kans op is. Er is indertijd een bedrag begroot van 250.000 euro voor de nieuwe podiumfunctie. Volgens Wim Molleman zou het minitheather voor dat bedrag gebouwd moeten kunnen worden, naar het voorbeeld van een minitheater in Eemnes. Eerst werden in het vragenuur antwoorden gevraagd van DSO. René Voigt (DB) dacht dat het een historische fout zou zijn om een zaaltje met maximaal 50 stoelen te bouwen. Hij pleitte voor 75 tot 100 stoelen. Hij begreep wel de gedachte dat 50 stoelen vrij zijn van allerlei vergunningen, maar toch. Martin Vuyk (VVD) vroeg wat DSO zelf bij zal dragen aan de bouw van het theater. Wim Molleman verklaarde dat hij dat nog niet wist. Voor de zekerheid vroeg Vuyk: "De gemeente bouwt en u huurt?". Dat bevestigde Molleman. Ram Lachman (PvdA/GL) sloeg even over. Gert Zagt (DLP) wilde weten wie de exploitatie van het minitheater gaat doen. "Gaat DSO dat doen?" Wim Molleman bekende daar nog niet is over nagedacht. Zagt drukte DSO op het hart geen oude schoenen (de Dobber) weg te gooien voor er nieuwe (een minitheater) zijn. Er ontstond een discussie over een uitbreiding aan 't Akkoord, het gebouw van BMOL en Amicitia, nadat Gert Zagt dat noemde. Dat ontlokte Wim Molleman de uitspraak dat toneelmensen anders zijn dan muziekmensen en dat dat niet goed samen gaat.

Wethouder Theo Reijn wees erop dat indertijd was afgesproken dat bij verkoop van de Dobber 250.000 euro beschikbaar zou komen voor behoud van de podiumfunctie. Dat bedrag geeft geen precedentwerking voor andere verenigingen. Een uitbreiding van 't Akkoord is onderzocht, maar zal 450.000 euro gaan kosten. Hij wees erop dat het nu DSO zelf was die met dit voorstel kwam. Hij gaf toe dat er nog veel losse einden zijn, maar dat de richting goed is. Overigens meldde hij dat bij verkoop van de Dobber aan AH als eis gesteld wordt dat AH meewerkt aan de revitalisatie van winkelcenrtum de Meenthof.

Rob Koedijker (D66) verklaarde dat hij zelf enkele toneelzalen bouwde, maar dat 250.000 euro wel erg weing is inclusief geluid en licht. Martin Vuyk (VVD) en Gert Zagt (DLP) sloten zich aan bij René Voigt (DB) in de mening dat 50 stoelen te weinig is. Wim Molleman had in zijn inleiding gezegd dat het minitheater welis waar multifunctioneel gebruikt zou mogen worden, maar dat de zaal en de decorruimte uitsluitend voor DSO zouden zijn. Dat werd door de wethouder ontkracht. "Wij worden de eigenaar en bepalen wie waarvan gebruik mag maken. Vergeet de combi met de muziek niet!".

Samenvattend, het plan ziet er mooi uit, al vinden enkele fracties het te klein. Het grootste manco is de plek waar het gebouw zou moeten komen, alsmede de financiële onderbouwing van de exploitatie. Er is nog veel werk aan de winkel voor de wethouder.

bron
WWK
foto
Cor Koster
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief