WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Help de VoorleesExpress
RegioGV, di 14 juni 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De Bibliotheek Gooi en meer bestrijdt laaggeletterdheid en taalachterstanden. Men zoekt daarom vrijwilligers die kunnen helpen en voorlezen.

persbericht

Bibliotheek Gooi en meer en de VoorleesExpress

In het kader van het bestrijden van laaggeletterdheid en het voorkomen en tegengaan van taalachterstanden gaat Bibliotheek Gooi en meer de VoorleesExpress ook uitvoeren in Naarden en Bussum. In Eemnes, Muiden, Weesp en Wijdemeren start in september het vierde voorleesseizoen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat voorlezen van groot belang is bij de ontwikkeling van taal van jonge kinderen. Kinderen die worden voorgelezen ontwikkelen een grotere woordenschat, ze raken vertrouwd met taal, maar leren ook luisteren en zich te concentreren. Het samen lezen geeft aan kinderen een rustpunt en ze genieten van het samenzijn. Door het vergroten van de woordenschat lopen kinderen minder risico om op de basisschool en in hun verdere leven een taal- en of leerachterstand te ontwikkelen.

De VoorleesExpress zoekt vrijwilligers!

Bij de VoorleesExpress lezen vrijwilligers gedurende 20 weken voor aan een of meer kinderen tussen de 2 en 8 jaar, in een gezin waar het voorleesritueel niet aanwezig is. De voorlezer komt thuis bij het gezin en gaat samen met de kinderen en hun ouders kijken hoe zij het voorlezen een vaste plaats in het gezin kunnen geven. Uit ervaring is gebleken dat na deze 20 weken het voorlezen een dusdanige plaats heeft gekregen dat het gezin er zelf mee aan de gang blijft gaan.

Op dit moment zoeken we ook vrijwilligers om als coördinator aan de slag te gaan. Coördinatoren begeleiden gedurende een voorleesseizoen doorgaans vijf gezinnen en hun voorlezers. Dankzij de coördinatoren ontvangen voorlezers een intensieve begeleiding en weet de projectleiding hoe het project verloopt.
De coördinator organiseert gedurende het voorleesseizoen drie bijeenkomsten voor de voorlezers. Tijdens deze bijeenkomsten biedt je hen de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen, elkaar te helpen en wordt er informatie gegeven.

Ook gaat de coördinator de eerste keer dat een voorlezer gaat voorlezen mee naar het gezin. Je stelt met de ouders doelen op en samen met de voorlezer kijk je hoe het voorlezen het beste vorm kan krijgen. Halverwege het project ga je nog een keer mee om te kijken hoe het gaat. De laatste keer ga je mee om het project af te sluiten.
 
Voor meer informatie over het project kunt u kijken op www.bibliotheekgooienmeer.nl

Om u aan te melden als vrijwilliger kunt u contact opnemen met Femke Reijnen, via freijnen@bibliotheekgooienmeer.nl of 035 – 6973000.

Dit project wordt uitgevoerd door Bibliotheek Gooi en meer en gefinancierd door de gemeentes, Stichting Kinderpostzegels, het VSBfonds en het Oranje Fonds.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief