WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Wat is een Petitie?
Wijdemeren, ma 3 juni 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Friso van Voorthuizen van het Burgerinitiatief Wijdemeren2020 legt in onderstaande tekst uit wat het verschil is tussen een enquête, een referendum en een petitie.

ingezonden bericht

Petitie, enquête of referendum?

De Petitie van het Burgerininiatief Wijdemeren2020 “Geen fusie met Hilversum” is goed voor diverse ingezonden stukjes in de lokale media. Het staat in de belangstelling. Graag geven we een toelichting waarom we een Petitie houden. Waarom geen enquête of een referendum, en wat is het verschil?

Enquête

In een enquête kun je een aantal verschillende vragen stellen en kun je ja of nee of geen mening antwoorden op een vraag. Ook is er veelal ruimte voor toelichting. Je krijgt dan een uitgebreider beeld over een onderwerp. Je moet echter wel voldoende antwoorden binnen krijgen om een betrouwbaar resultaat te garanderen. Dorpsbelangen heeft over het onderwerp herindeling een enquête gehouden. Het resultaat kent u, en zo niet, dan kunt u dat vinden op hun website. Een prima initiatief. Er is geen reden voor Wijdemeren2020 om dat te herhalen, het resultaat zal niet anders zijn.

Referendum

Met een referendum kan de gemeenteraad over een onderwerp of voorgenomen besluit de mening van de inwoners polsen. Bij herindelingen is het draagvlak onder de inwoners heel belangrijk en daarom wordt dan vaak een (raadgevend) referendum georganiseerd. De inwoners kunnen een voorgenomen herindeling goedkeuren of afwijzen, of bijvoorbeeld kiezen tussen herindeling met gemeente A of gemeente B. Een prachtig instrument voor de democratie. Wijdemeren2020 zou een referendum toejuichen. Er was een voorstel van D66 om referenda mogelijk te maken in Wijdemeren. Helaas, een meerderheid in de gemeenteraad van Wijdemeren wil geen referendum. Niet over de herindeling en niet over andere onderwerpen. Jammer, jammer, dus geen referendum.

Petitie

Dat was een van de redenen voor ons om een Petitie, een handtekeningenactie, te houden, om zo de inwoners gelegenheid te geven zich uit te spreken. Bij een Petitie vraag je iets concreets van de overheid. Het stamt uit de middeleeuwen. Men kon via zo’n verzoekschrift de regenten bijvoorbeeld vragen om grond voor landbouw. Een petitie heeft de vorm van ”Wij……., overwegen zus en zo, en vragen overheidsbestuurders van….. om dit of dat te doen” . Met voldoende handtekeningen wordt daar meestal wel naar geluisterd. Je kunt een Petitie ondertekenen, of niet. Je kunt niet tegen een Petitie stemmen, dan moet je een eigen tegenpetitie starten. Wij hebben ongelooflijk veel enthousiaste ondertekenaars gekregen. En eigenlijk maar een enkeling die zei: ik teken niet, ik vind Hilversum wel een goed idee.

Wij danken al onze ondertekenaars!

Namens Wijdemeren2020,

Friso van Voorthuizen

PS De Petitie nog niet ondertekend? Het kan hier nog!

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief