WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
De Slimme Viscilinder
's-Graveland, ma 6 juni 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Met een ingenieuze viscilinder maakt Natuurmonumenten het leven onder water zichtbaar voor iedereen. (Zonder te duiken of te snorkelen...)

persbericht

Onderwaternatuur bovenwater beleefbaar bij Naardermeer

Hoe maak je de onderwaterwereld voor iedereen zichtbaar? Dat was de vraag waarmee Natuurmonumenten knappe koppen uitdaagde voor de Natuur Innovatieprijs 2015. Het winnende idee, een vis-cilinder, is nu werkelijkheid: mbo-studenten installeren op 1 en 2 juni zijn hun werkende prototypes in het Dwingelderveld en Naardermeer geïnstalleerd.

Onderwaterwereld boven

Het idee is even slim als simpel: het water, dat automatisch stijgt in de cilinder, warmt sneller op dan het water onder de waterspiegel. Koudbloedige vissen – die het warme water opzoeken – zullen de transparante cilinder dus vanzelf inzwemmen. Boswachter Hanne Tersmette: “Ik ben erg enthousiast over de watercilinder. Het water van het Naardermeer is extreem helder. Als je erin kijkt lijkt het net een aquarium door de waterplanten en vissen die je ziet. Als je meegaat op vaarexcursie kun je dit goed zien vanaf de boot. Maar dankzij de cilinder dus ook vanaf de kant. Zo kunnen ook wandelaars en fietsers een kijkje krijgen in het rijke onderwaterleven van het Naardermeer.’

De viscilinder is geplaatst op de picknickplek bij de Visserij, Meerkade 1, Muiderberg.

Natuur Innovatieprijs

Natuurmonumenten schreef de Natuur Innovatieprijs 2015 uit naar aanleiding van een landelijke achterbanraadpleging over recreatie. Projectleider André Donker: “Als delta heeft Nederland veel waternatuur met bijzondere planten, vissen en vogels. Maar wat er precies onder water te zien is, weten de meeste mensen niet.” Daarom deed Natuurmonumenten een oproep om de natuur onder water toegankelijker te maken. Natuurfotograaf Robert Verspui kwam met het winnende idee van de vis-cilinder.

Vakkanjers in actie

De uitwerking van het idee is neergelegd als pilotopdracht voor het Vakkanjerprogramma. Dit is een competitie waarin jonge techniektalenten van het mbo samenwerken aan innovatieve opdrachten voor een landelijke opdrachtgever. De Vakkanjers van ROC Mondriaan (Den Haag) en Summa College (Eindhoven) hebben de afgelopen maanden gewerkt aan de technische uitwerking van de vis-cilinder.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief