WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Het CDA vliegt Uit!
Wijdemeren, di 26 juli 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De raadsleden van het CDA trekken deze dagen het land in. Op bezoek bij gemeenten die onlangs gefuseerd zijn, om hun ervaringen te horen.

persbericht

CDA Wijdemeren gaat deze zomer het land in

Nu het raadswerk op een laag pitje staat, trekken raadsleden van het CDA Wijdemeren de komende weken het land in. Zij gaan op bezoek bij gemeenten die ook voor de keus hebben gestaan om wel of niet te fuseren of een ambtelijke samenwerking aan te gaan. Zij doen dit als voorbereiding op de discussie die in het najaar over de toekomst van Wijdemeren wordt gehouden. De CDA'ers willen graag de ervaringen horen van collega-raadsleden in het land en die betrekken bij de afwegingen die straks gemaakt moeten worden.


CDA fractievoorzitter Jan Verbruggen.

Fractievoorzitter Jan Verbruggen: "In het najaar zijn de uitkomsten bekend van de bestuurskrachtmeting die de provincie laat uitvoeren. Daarmee krijgen wij verschillende feiten op een rij. Los van alle begrijpelijke emoties. Die uitkomsten zijn een belangrijk onderdeel om te bepalen hoe de toekomst van Wijdemeren er uit komt te zien. De afgelopen maanden is het CDA op veel plaatsen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in gesprek geweest over de toekomst van onze dorpen. Dat blijven wij de komende maanden ook doen. Maar daarnaast willen wij ook leren van de ervaringen in andere gemeenten."

Tijd om knopen door te hakken

Evenals het college van Wijdemeren hecht het CDA aan een zorgvuldig, open en transparant proces, maar aan de andere kant ook aan duidelijkheid. Verbruggen: "Wij praten in Wijdemeren al weer zo'n tien jaar over een mogelijke fusie. Eerst werden Loenen en Breukelen genoemd en na de fusie van deze gemeenten met Maarssen was Stichtse Vecht kandidaat. Het wordt nu tijd dat we tot een besluit komen en knopen doorhakken: blijven wij zelfstandig, is versterkte samenwerking een oplossing of biedt een fusie toch de beste kansen voor de dorpen van Wijdemeren?"

De toekomst van Wijdemeren

Het CDA ziet op dit moment drie mogelijkheden voor de toekomst van Wijdemeren:

  • Wijdemeren kan nog langdurig een zelfstandige gemeente blijven
  • Wijdemeren blijft bestuurlijk zelfstandig, maar gaat een ambtelijke fusie aan
  • Wijdemeren fuseert met een of meerdere gemeenten

Jan Verbruggen: "Het CDA wil het liefst dat Wijdemeren als zelfstandige gemeente kan blijven bestaan. Maar dan moet dat wel voor een periode van zo'n 10 tot 15 jaar zijn. Anders blijven wij tijd, energie en geld in fusiediscussies steken die wij beter voor andere zaken kunnen gebruiken. In de zomervakantie trekken wij het land in om van collega-raadsleden te horen hoe zij met deze worsteling zijn omgegaan en hoe zij uiteindelijk tot een keuze zijn gekomen."

Naschrift WWK:

Gisteren stond in Binnenlands Bestuur een artikel over het Wassenaar van Groningen, de gemeente Haren. Haren wil zelfstandig blijven of desnoods fuseren met het Drentse Tynaarlo. De provincie Groningen was eerst niet geinteresseerd, maar kwam plotseling in actie om Haren in één hok te drijven voor een fusie met de gemeenten Groningen en Ten Boer. (Iedere gelijkenis met de Wijdemeerse werkelijkheid berust op louter toeval.)

Tip!

Ga ook eens langs in Wijdemeren. Die gemeente kwam 15 jaar geleden tot stand en heeft de afgelopen paar jaar alle fusieperikelen als gelijktrekken van verordeningen, subsidies, huren van sportvelden, bestemmingsplannen, etc. pas volledig achter zich gelaten.
Vergeet ook René Voigt (DB) niet. Dertig jaar raadslid in 's-Graveland en in Wijdemeren en ook nog gemeenteambtenaar in Gooise Meren, tot 1 januari was hij dat in Bussum. Een enorme bron van ervaring over dit onderwerp.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
Douwe van Essen
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief