WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Schoonheid van Meteoren
's-Graveland, ma 25 januari 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op 11 februari zal Jos Nijland een lezing geven bij de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek over de schoonheid van meteoren.

persbericht

Lezing 11 februari: “De schoonheid van meteoren”

Meteoren, ook wel 'vallende sterren' genoemd, zijn er altijd. Maar soms zie je er meer, soms wat minder. Het varieert voortdurend. De meeste meteoren zijn niets anders dan het afval van kometen, dat bestaat uit stof en ijs.


Foto: Heldere meteoor waargenomen in 2009 boven Groningen
Credit: Robert Mikaelyan

Verreweg de meeste deeltjes zijn niet groter dan een millimeter en verbranden helemaal in de dampkring. Maar er zijn gelukkig uitzonderingen! Soms gaat de Aarde door een compacter deel van de stofstaart van een komeet. Daarbij veroorzaken de grotere deeltjes heldere meteoren, ook wel vuurbollen genoemd.

Op donderdagavond 11 februari geeft Jos Nijland, van de Dutch Meteor Society, een lezing bij de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek over de schoonheid van meteoren. In zijn presentatie zal hij uitleggen wat meteoren zijn, hoe ze ontstaan en met welke methodes ze kunnen worden waargenomen. Ook vertelt hij over diverse waarneemexpedities die hij heeft gemaakt en laat de resultaten zien met foto's en filmpjes.

Jos Nijland is in 1980 begonnen met het waarnemen van meteoren, later ook fotografisch en met video-opnamen. In totaal heeft hij meer dan 20.000 meteoren waargenomen, waarvan de gegevens nog steeds worden gebruikt voor wetenschappelijke studies.

De lezing wordt gehouden om 20:00 uur op de eerste verdieping van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Noordereinde 54b in ’s-Graveland. Toegang is gratis voor leden van de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. Niet-leden betalen €3.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief