WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
17 jan. Nescio Lezing
Kortenhoef, za 9 januari 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op zondag 17 januari organiseert de OSG Kortenhoef een Nescio-lezing annex koffieconcert door Dr. Will L. Tiemeijer over de psychologie van keuzeprocessen en keuzestress.

Update 10 jan. 2016, 11.11: Er stond een foute datum. De lezing is op 17 januari.

persbericht

Nescio Lezing

Op zondag 17 januari organiseert de OSG Kortenhoef een Nescio-lezing annex koffieconcert door Dr. Will L. Tiemeijer over de psychologie van keuzeprocessen en keuzestress.

Wat leert de psychologie ons over hoe mensen keuzes maken? Anders dan klassiek economen veronderstellen, zijn mensen vaak geen koele rekenaars die bewust en rationeel afwegen welke keus hen het meeste geld oplevert. Allerlei andere factoren spelen ook een rol, zoals onbewuste invloeden, het gevoel en grenzen aan de wilskracht. Wat is hier inmiddels over bekend? En kan de psychologie ons misschien ook helpen om betere keuzes te maken?



Dr. Will L. Tiemeijer (1964) studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. Van 1989 tot 2007 werkte hij bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen in diverse functies, vooral op het gebied van communicatie en onderzoek. In 2006 promoveerde hij (cum laude) aan de Universiteit van Tilburg op het proefschrift Het geheim van de burger: over staat en opinieonderzoek. Dit proefschrift werd bekroond met de Van Poelje Jaarprijs van de Vereniging voor Bestuurskunde.
Dr. Tiemeijer is lid van  de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Daar heeft hij zich gespecialiseerd in onderwerpen op het gebied van psychologie, filosofie en politiek. Hij was onder meer verantwoordelijk voor een reeks van publicaties over de psychologie van kiezen en de relevantie van gedragswetenschappen voor politiek en beleid. Sinds 2013 is hij coördinator voor het project Maatschappelijke Scheidslijnen. Als onderdeel van dat project verdiept hij zich momenteel in de vraag over welke non-cognitieve vaardigheden iemand moet beschikken om zich met succes te kunnen redden in de hedendaagse samenleving. Ook werkt hij aan een politiek-filosofische studie over vraag in hoeverre we maatschappelijke scheidslijnen positief of negatief moeten waarderen.


Foto: Merlijn Doomernik

Het concert rond de lezing wordt verzorgd door het bekende Arte Duo, bestaande uit  Lineke Lever, vleugel en Aubrey Snell, saxofoon.

Zij spelen voor de lezing:

Darius Milhaud - Scaramouche
  Vif
  Modéré
  Brazileira

Na de lezing:

Claude Debussy - Rêverie
Francis Poulenc - Sonata
  Allegro tristamente
  Romanza
  Allegro con fuoco

Piano en saxofoon, dat is een niet zo voor de hand liggende combinatie. Klassiek saxofoniste Aubrey Snell en pianiste Lineke Lever maken die combinatie nu al 14 jaar actueel en springlevend onder de naam Arte Duo. In 2011 werd het tienjarig bestaan van het Arte Duo bekroond met hun eerste CD 'One 2 Ten'.   In het najaar van 2014 is hun romantische CD 'Salut d’Amour' uitgekomen met werken van Schubert, Fauré, Schumann en Rachmaninoff. Beide cd's zijn lovend ontvangen door de pers en publiek.

Aubrey en Lineke studeerden beide cum laude af. Lineke aan het Utrechts Conservatorium, Aubrey aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In de daaropvolgende jaren volgden zij masterclasses van o.a. de saxofonisten Jörgen Petterson, Arno Bornkamp, Willem van Merwijk, Hans de Jong en de pianisten Ralph van Raat en David Kuyken. Inmiddels speelde het Arte Duo op alle belangrijke concertpodia van het land: Het Concertgebouw, Muziekcentrum Vredenburg, Muziekgebouw Eindhoven. In 2006 en 2007 was het Arte Duo te horen tijdens de Suite Muziekweek in het Muziekgebouw aan ’t IJ te Amsterdam.

De ongewone combinatie waarvoor Arte Duo koos, heeft ook verrassende gevolgen. Inmiddels zijn er speciaal voor het Arte Duo meer dan 20 stukken geschreven waarvan zij de wereldpremière op hun naam hebben staan. Van het Arte Duo zijn opnames gemaakt door Radio 4, De Concertzender en televisie.
Het in 2001 opgerichte duo ontleent de naam aan het stuk Scaramouche van Darius Milhaud. Scaramouche is één van de figuren uit de Commedia dell’Arte. Hun veelzijdigheid en het oproepen van uiteenlopende sferen is iets wat het Arte Duo in het bloed zit. Het duo speelt muziek die zowel lyrisch, romantisch alsook soms wat moderner is. Zie ook: www.arteduo.nl.

Informatie

Oude kerkje aan de Kortenhoefsedijk 168 in Kortenhoef
Aanvang: 11.00 uur
Entree: € 8,00   kinderen gratis
Volgende Nescio-lezing : 21/2/2016  i.s.m. VUvereniging  wordt gehouden door Bert Keizer (verpleeghuisarts, schrijver, filosoof en sinds kort verbonden aan de levenseindekliniek). Concert: Daniël van der Hoeven, vleugel en Elise Sluiman, hobo)

www.osg-kortenhoef.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief