WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Naturalisatiedag
Wijdemeren, do 15 december 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Vandaag was het de Nationale Naturalisatiedag. ook in Wijdemeren, waar vier inwoners het Nederlanderschap uit handen van wethouder Sandra van Rijkom kregen.

Naast Nationale Naturalisatiedag was het vandaag ook Koninkrijksdag, iets waar slechts weinigen weet van hadden. In Wijdemeren waren er vier "buitenlanders", althans mensen zonder Nederlands paspoort, die eerder dit jaar een aanvraag deden om het Nederlanderschap te krijgen voor de bescheiden ceremonie. In het gemeentehuis van Wijdemeren in Nieuw Loosdrecht werden de vier inwoners en hun familie en vrienden ontvangen door wethouder Sandra van Rijkom, die de honneurs waarnam vanwege afwezigheid van burgemeester Martijn Smit.

Dit keer waren het twee heren en twee dames. Een man uit Eritrea, die hier drie jaar is, een man uit Groot Brittanië die hier al tientallen jaren met zijn echtgenote woont, een mevrouw uit Gambia, die gehuwd is met een Nederlandse echtgenoot en een jongedame uit Armenië, die hier al bijna haar hele leven woont, nadat haar ouders in 1999 vluchtten en hier in Nederland hun toevlucht vonden. Ieder met hun eigen verhaal.

De wethouder had zich goed ingelezen en ging in op de individuele omstandigheden die er toe leidden dat de adspirant Nederlanders besloten om het Nederlanderschap aan te vragen. Sommigen spraken prachtig Nederlands, anderen hadden nog de nodige moeite met de taal. "Heeft u het naar uw zin in Wijdemeren?" "Kan u al fietsen, want met de fiets komt u in Wijdemeren verder dan met de bus."

Na het inleidende gesprekje legde de inwoner de eed of belofte af waarin hij of zij trouw beloofde aan Nederland en de Nederlandse wetten en regels. Daarna werd een handtekening gezet en kreeg de nieuwe Nederlander een oranje bos bloemen en een pakje waarin een Nederlandse vlag zat.

Het was mooi om te zien hoe blij men was met de nieuwe nationaliteit. Voor sommigen een tweede nationaliteit afhankelijk van de regels van het oude vaderland, voor anderen hun enige nieuwe nationaliteit of soms eindelijk, na jaren, een nationaliteit na een vluchtelingenstatus.

Wij wensen ze allemaal een fijne plek en voorspoed in hun nieuwe vaderland.

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief