WIJDEMEERSE WEBKRANT
Wethouders in Wijdemeren
Nederhorst den Berg, do 1 december 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Cor Koster toont aan dat het democratisch systeem rare trekjes heeft, zoals het heenzenden of opstappen van een prima wethouder als een soort bedrijfsongeval.

ingezonden bericht

Wethouders in Wijdemeren

Het wil niet zo lukken met VVD-wethouders in Wijdemeren. Binnen acht jaar zijn er vier voortijdig vertrokken: Wim Lorjé (weg in 2008), Gerard Abrahamse (weg in 2013), Joep Frijdal (weg in 2016) en Peter Smit (ook weg in 2016, na 5 maanden in functie). Allemaal wethouders van financiën. Waar dat aan ligt? Deels, zeker in het geval van Peter Smit, aan de stupiditeit van ons democratisch systeem.

Peter Smit nam ontslag omdat zijn partij, de VVD, door gebrek aan politiek inzicht een breuk in de coalitie veroorzaakt had. Wanneer je eigen partij uit de coalitie stapt of eruit gezet wordt, dan heb je als wethouder je ontslag aan te bieden, als je tenminste niet door een motie van wantrouwen weggestuurd wil worden.

Dat laatste overkwam in 2004 wethouder Co de Kloet. Zijn eigen partij, Dorpsbelangen, had tegen de door hem opgestelde begroting gestemd, waar iedereen het verder mee eens was. Een uiterst domme actie van DB, waar de fractie meteen voor gestraft werd. De Kloet kreeg niet eens de kans om zelf op te stappen; hij werd met een motie van wantrouwen naar huis gestuurd, ook al had hij niets verkeerd gedaan. Want zo werkt het systeem. Als een coalitie ontploft en een partij stapt eruit, dan betekent dat het einde voor de wethouder die door die partij geleverd is. Is dat nodig? Nee, formeel niet. Een wethouder zou aan kunnen blijven als hij het vertrouwen van de raad heeft. Dat was bij Peter Smit zeker het geval. Maar dan moet je als politieke partij over je eigen schaduw heen kunnen stappen en inzien dat niet alle gebruiken in een democratie zinnig zijn. Van onze politieke partijen in Wijdemeren kun je zoiets nauwelijks verwachten 

Nu is Dorpsbelangen weer aan de beurt om een wethouder te leveren. Dit is bij uitstek de kans voor DB om goed te maken wat ze in 2004 fout gedaan hebben. Toen hebben ze Co de Kloet af laten gaan. Ze dienen dan ook het wethouderschap nu allereerst aan hem aan te bieden. Als hij nee zegt, kunnen ze verder gaan zoeken. Maar die eerste stap zouden ze moeten doen. Het is dè manier voor Dorpsbelangen om sorry te zeggen tegen hun grootste coryfee.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
Cor Koster
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief