WIJDEMEERSE WEBKRANT
Vooruitgang Weersverwachting
's-Graveland, do 1 december 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op donderdag 8 december geeft Dr. Henk de Bruin een lezing over de spectaculaire vooruitgang in het maken van weersverwachtingen, een stille revolutie.

persbericht

Weersverwachtingen

Lezing op 8 december: “Spectaculaire vooruitgang weersverwachtingen: een relaas van een stille revolutie ” door Dr. Henk de Bruin.

In 1971 nam het net geïnstalleerde European Cooperation in Science and Technology (COST) het initiatief tot oprichting van een Europese intergouvernementele organisatie voor weersverwachtingen op middellange termijn wat uiteindelijk leidde tot de oprichting van het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF). De eerste directeur werd Aksel Wiin-Nielsen, een expert op het gebied van numerieke verwachtingsmodellen. Onder zijn leiding produceerde het ECMWF op 1 augustus 1979 de eerste weersverwachting voor vijf dagen vooruit. Organisatorisch was dit een hoogstandje.

Door nauwe samenwerking met de weerdiensten van de deelnemende landen, waaronder het KNMI, werd en wordt continue gewerkt aan verbetering van de weersverwachtingen. Door gebruik te maken van moderne supercomputers, geavanceerde modellen, de modernste waarnemingstechnieken en het snel inzamelen en verwerken van mondiale meteorologische waarnemingen, heeft het ECMWF in de afgelopen decennia een spectaculaire vooruitgang in de betrouwbaarheid van de meerdaagse weersverwachting bereikt.

Verbetering van de weersverwachtingen was alleen mogelijk door fundamenteel aardwetenschappelijk onderzoek naar de werking van ons klimaat. Deze specifieke eigenschappen van ons weer- en klimaatsysteem zullen daarom uitgebreid aan bod komen.

Locatie: Bezoekerscentrum Natuurmonumenten ’s-Graveland (Eekhoornzaal)
Noordereinde 's-Graveland
Datum: donderdag, 8 december 2016
Aanvang: 20.00 uur

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief