WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
9 mei Mercuriusovergang
's-Graveland, di 19 april 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op maandag 9 mei vindt er een Mercuriusovergang plaats die bijzonder goed te zien is vanuit Nederland, mits het natuurlijk helder is, dat meldt de Sterrenwacht.

persbericht

Mercuriusovergang

Mercurius is de planeet die het dichtst bij onze Zon staat en het is ook de kleinste planeet van het zonnestelsel. Hij draait in 58 dagen om de Zon en heel af en toe beweegt hij, vanaf de Aarde gezien, precies voor de Zon langs. Zo’n gebeurtenis wordt een Mercuriusovergang genoemd. Op maandag 9 mei vindt er één plaats die bijzonder goed te zien is vanuit Nederland, mits het natuurlijk helder is. De volgende overgang is in Nederland pas weer zichtbaar in 2032.

Op 9 mei om 13:12 uur schuift Mercurius voor de Zon en beweegt dan langzaam als een uiterst klein stipje voor de Zon langs. Om 20:40 uur heeft Mercurius zijn traject voor de Zon afgelegd en eindigt de overgang.

De Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek, die zich bevindt bij het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ’s-Graveland, is tijdens de Mercuriusovergang geopend voor publiek. Bij helder weer is met speciale zonnetelescopen te zien hoe het kleine schijfje van de planeet zich voor de grote schijf van de Zon langs beweegt. Als het bewolkt is, worden er presentaties gegeven en wordt er uitleg gegeven over de verschillende soorten telescopen die aanwezig zijn.

Toegang is gratis en iedereen is welkom!

Kijk voor meer informatie op de website http://www.sterrenwacht-gv.nl.

 

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief