WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Walletje en Schuurtje
Wijdemeren, wo 30 september 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De column 'Fawlty Towers in Wijdemeren' van Casper van den Broek van afgelopen maandag schreeuwt om tegengas voor het broodnodige evenwicht.

In De Zijlijn

Het Walletje bij het Schuurtje

Maandag stond er (regio, blz. 3) een opinie van Casper van den Broek in de krant, onder de titel "Fawlty Towers in Wijdemeren" over de richting die de huidige coalitie koos, terug in de schoot van de Regio Gooi en Vechtstreek en mogelijk op termijn een fusie met Hilversum.

Casper van den Broek hekelt de onverwachte beweging terug van deze coalitie, weg van de samenwerking met Stichtse Vecht en Weesp, de zogenoemde SWW samenwerking. Hij schrijft "van de ene op de andere dag heeft het Wijdemeerse gemeentebestuur een slag van honderdtachtig graden gemaakt. Het wil niet langer zelfstandig blijven, maar stuurt af op een fusie met Hilversum". En dat, schrijft hij even verderop, zonder dat de kiezer er iets over te zeggen had.

Ook Putter spreekt column na column zijn droefenis uit over de teloorgang van de SWW samenwerking. Dat lijkt mij wel erg overdreven. Die samenwerking met Wijdemeren als regelneef tussen SWW en Gooi en Vecht is verre van ideaal. Alleen al het feit dat ik mij bij ieder persbericht van de regio moet afvragen of Wijdemeren dit keer wel of niet mee doet. Onduidelijk.

Laten we even het walletje bij het schuurtje laten.

In de vorige collegeperiode besloot het toen zittende college van DB, VVD en D66 dat de oude, historische banden met het Gewest Gooi en Vechtstreek voor een groot deel moesten worden doorgesneden en in plaats daarvan samenwerkingsverbanden moesten worden opgetuigd, die voor jeugdzorg zelfs reikten tot aan Nieuwegein en Woerden. Jawel, de SWW samenwerking. Ook toen schemerde er een heldere stip, half achter de horizon, een nieuwe gemeente SWW van ruim 100.000 inwoners liggend in de superprovincie Utrecht-Flevo-Holland. De droom van minister Plasterk, die al heel snel in duigen viel door de tegenwerking van de provinciebesturen.

Ook toen had de Wijdemeerse burger daar geen bal over te zeggen. SWW had in geen enkel verkiezingsprogramma gestaan, het was geen onderdeel van de campagne, nee het was er plotseling. Overnight. Was mij dat toen gevraagd, dan had ik tegen gestemd. Ik heb niets met Nieuwegein, Woerden en Maarssenbroek, waar de huidige oppositie zo dol op is. Ik wil mijn zorg niet in Utrecht halen. Wel heb ik iets met de Gooi en Vechtstreek en Hilversum.

De vorige coalitie deed exact hetzelfde als de huidige. Besluiten zonder aan te kondigen. Ook een honderdtachtig graden draai, weg van Gooi en Vecht. Daar schrijft Casper van den Broek niet over.

VVD kiest de heersende windrichting

De huidige coalitiepartijen CDA en PvdA waren in de vorige coalitieperiode altijd tegen de vorming van SWW. (De VVD in het college kijkt waar de rest van het college voor is en kiest dat ook.) In april vorig jaar won het CDA met overmacht. En dus kozen ze natuurlijk voor de Regio Gooi en Vechtstreek en wellicht verderop, later, Hilversum. De PvdA/GL vond dat ook en de VVD keerde zijn kar. Dus besloot de nieuwe coalitie om SWW SWW te laten en een nieuwe richting in te slaan. Net als DB c.s. een paar jaar daarvoor.

En dan nog even over verkiezingsprogramma's. Een gedegen lange termijnvisie op de regionale bestuurlijke ontwikkeling om de bestuurlijke drukte van al die gemeentebesturen te beteugelen heb ik helaas nog niet gezien in welk verkiezingsprgramma dan ook. Maar laat ik daar onmiddellijk aan toevoegen dat de bestuurlijke situatie in de regio zo complex en beweeglijk is dat je vandaag iets kan bedenken dat morgen totaal anders is en het gemeentebestuur daarom dan zomaar, out of the blue, iets compleet onverwachts besluit. Nieuwe feiten, nieuwe besluiten. Ze kunnen soms beter even tot tien tellen.

Casper van den Broek wil Jan Roos van Geenpeil.nl op ons af sturen voor een referendum. Voor mij hoeft het niet, maar laat maar komen, zou ik zeggen. Tegen de tijd dat het gehouden wordt zien we wel weer.

Dan kan de Wijdemeerse raad steggelen tot diep in de nacht steggelen over de vraagstelling waarop de Wijdemeerders "Ja"of "Nee" kunnen antwoorden. Ik zie het wel.

Rik Jungmann

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
Zijlijn
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief