WIJDEMEERSE WEBKRANT
PvdA-GL: Kosten Bepalen OZB
Wijdemeren, zo 20 september 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Stan Poels (PvdA/GroenLinks) legt zich niet vast op verhoging of verlaging van de OZB. De kosten die de gemeente maakt bepalen volgens hem de hoogte van het OZB tarief.


Stan Poels (PvdA/GL)

ingezonden brief

Het O-woord

In mijn bijdrage voor de Algemene Beschouwingen bij de begroting 2015 van de gemeente Wijdemeren eind 2014 ben ik namens de PvdA en Groen Links ingegaan op het onderwerp “verhoging  van de OZB”.

Ik heb toen aangegeven dat ik de discussie over mogelijke verhoging van de OZB als verkiezingsretoriek beschouw. Immers, geen enkele politieke partij is voor verhoging van de OZB. Ook wij als PvdA/Groen Links niet.

Maar wat in de discussie een beetje wordt vergeten is dat we de inkomsten uit OZB  (en andere gemeentelijke heffingen) nodig hebben voor het gezond krijgen van het gemeentelijke huishoudboekje. Oftewel, dit is geen potje geld dat ergens staat te wachten maar waar we nu concrete uitgaven mee doen.
En zoals we allemaal weten behoort de gemeente Wijdemeren absoluut niet tot de rijkere gemeenten in Nederland.

En we weten ook dat de 3 grote decentralisaties in het sociale domein (die sinds 1 januari 2015 door de gemeente worden uitgevoerd) aanzienlijke financiële risico’s met zich mee brengen voor de gemeente.
En we weten op dit moment niet wat er de komende periode nog op ons af gaat komen.

Bijvoorbeeld: Hartstikke goed dat de gemeente Wijdemeren wellicht iets gaat doen aan de opvang van vluchtelingen. Daartoe hebben wij samen met de D’66 reeds eerder een motie ingediend. En dat juichen wij dus zeer toe. Maar het zou zo maar kunnen dat dat ons als gemeente ook geld gaat kosten.
Kortom, om nu al te zeggen dat we in 2016 de OZB niet gaan verhogen is wat ons betreft voorbarig. Daar kun je pas iets zinvols over zeggen als je het beeld hebt van de financiële positie van de gemeente voor 2016 en verder. Gaan we straks eventueel bezuinigen of de OZB verhogen? Nog minder ambtenaren? Bezuinigen op welzijnssubsidies?

Kortom, het klinkt goed, “geen verhoging van de OZB”. Maar de werkelijkheid is soms veel weerbarstiger. En wij baseren ons op die werkelijkheid.

Het O(ZB)-woord, altijd goed voor een politieke discussie !

Stan Poels,  Fractievoorzitter Pvda/Groen Links
Gemeente Wijdemeren

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
Douwe van Essen
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief