WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Gondelvaart bloedt Dood
Loosdrecht, do 3 september 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De Gondelvaart in Loosdrecht is een feest dat zich bijna geheel op de plas afspeelt en op afgesloten plekken aan de oever. Een serie besloten feestjes.

Geen boot, geen feest

In een voorpaginartikel van de Gooi en Eemlander van de hand van Valentijn Bartels geeft burgemeester Martijn Smit een stem aan de mensen die geen boot op Loosdrecht hebben, maar die toch graag willen genieten van het schouwspel vanaf de wal. Aan het soort open plekken, waar je gewoon heen kan gaan en kijken is een tekort, mede omdat sommige Loosdrechtse horecaondernemers hun terrein hermetisch afsluiten voor niet-genodigden op hun besloten feest. Zowel afsluiten qua toegang, als afsluiten qua zicht op de plas. En dan wordt het wel heel lastig om even naar Loosdrecht te gaan om vanaf de kant de gondelvaart te bewonderen.

Teleurgesteld naar huis

Op het water is het een feest, maar een onbetaald bezoek aan de wal zit er niet meer in. Burgemeester Smit kreeg klachten van bezoekers die op de wal stonden, maar door de afscherming voor de besloten feesten niets zagen van de gondelvaart en het vuurwerk en daarom teleurgesteld eerder naar huis gingen. Hij noemt de Loosdrechtse gondelvaart "een optelsom van besloten feesten".

Gondelvaart bloedt dood?

De burgemeester erkent dat de gemeente maar een beperkte rol in deze kwestie heeft. Als bedrijven aan de wal geen bezoekers toelaten en het zicht op de plas ook opzettelijk ontnemen, dan kan de gemeente daar niet tegen optreden. Dat neemt niet weg dat burgemeester Smit de kwestie wel aan wil kaarten, omdat hij vindt dat de Gondelvaart zowel op de wal als op het water een feest moet zijn voor alle Loosdrechters en andere Wijdemeerders. Monique Hooft van de Stichting Sloep is het met de burgemeester eens. "Het moet voor iedereen leuk blijven." Als er schermen geplaatst worden die het zicht ontnemen, waarachter men zijn eigen privéfeestje viert, dan is dat niet leuk. Zij ziet de ontwikkeling zelfs als een bedreiging voor de gondelvaart, die volgens haar dreigt dood te bloeden. Het aantal bezoekers is al gedaald. Zij weet precies welke ondernemers zich schuldig maken aan de afsluitingen, maar wil geen namen noemen.

Plas is onzichtbaar

De klacht over de afgesloten oevers is overigens al vele jaren symptomatisch voor Loosdrecht, waar de oevers zijn volgebouwd met bebouwing en afscheidingen waardoor je vanaf de weg meestal geen idee hebt dat er achter die bebouwing ook nog een waterplas ligt. Dat was jaren geleden de basisgedachte achter het Dorpscentrum Loosdrecht, om weer open zicht op de Plas te herstellen en op die plek water tot in het dorp te halen. Met het Loosdrechts Terras is die doelstelling nu gerealiseerd, maar met de ambiance op die plek is het nog altijd treurig gesteld. De NRC schreef er in 2007 al een heel treurig stemmend artikel over. Misschien moet de gemeente toch wat krachtdadiger worden qua regelgeving en beleid om die impasse op lange termijn te doorbreken.

In het stuk uit 2007 sloten wij af met:

"Somberheid alom. Eerst zien dan geloven. Dat is de teneur. Maar, in het hele stuk treedt één personage op dat de toekomst zonnig tegemoet ziet. Burgemeester Don Bijl!

Hij denkt dat het allemaal goed zal komen met Loosdrecht en het dorpscentrum. Hoewel van VVD-huize, vindt hij dat de afgelopen tientallen jaren de projectontwikkelaars en de vrije markt teveel ruimte hebben gekregen in de gedachte dat de markt alles beter zou maken. Ook over het vermaledijde verdiepingenplan blijft hij optimistisch. "Drie diepe gaten, daar doen wij niet aan mee.": zegt hij vastbesloten."

Over de drie diepe gaten, het beruchte verdiepingenplan, kreeg hij gelijk. Maar daar bleef het bij.

bron
G&E/WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief