WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Nescio Lezing 18 oktober
Kortenhoef, wo 7 oktober 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op zondagochtend 18 oktober organiseert de OSG in het Oude Kerkje aan de Dijk in Kortenhoef een Nescio-lezing met als spreker Dr. Wilken Veen.

persbericht

Nescio Lezing 18 oktober

Op zondagochtend 18 oktober organiseert de OSG in het Oude Kerkje aan de Dijk in Kortenhoef een Nescio-lezing met als spreker Dr. Wilken Veen.

Het onderwerp van de lezing is ‘Het voordeel van de twijfel en het voorbeeld van Bonhoeffer’.

Het is juni 1939. Dietrich Bonhoeffer bevindt zich op de Bremen, een groot passagierschip, dat op weg is van Southampton naar New York. Hij reist samen met zijn oudste broer Karl Friedrich, die is uitgenodigd voor lezingen in Chicago. Wat hij zelf daar precies gaat doen is nog niet duidelijk. Hij wordt gevraagd voor gastcolleges in juli en augustus en of hij ervoor voelt om in New York de pastorale zorg voor gevluchte Duitsers op zich te nemen. Een professoraat is Amerika zou ook zeker tot de mogelijkheden behoren. Bonhoeffer kan niet besluiten. Al op de boot twijfelt hij doorlopend of zijn besluit om Duitsland te verlaten het juiste is geweest. In Amerika komt er nauwelijks iets uit zijn handen. Degene die na hem op dezelfde kamer logeert vertelt dat hij overal volle asbakken tegenkwam. Uiteindelijk zal Bonhoeffer alle verzoeken afwijzen en als zijn broer op 7 juli, goed en wel drie weken na aankomst weer terugreist, wordt hij vergezelt door Dietrich. De gedachte, dat het oorlog zou zijn en dat hij in het veilige Amerika zou blijven, was voor hem onverdraagzaam. Op de 20e juni als hij een laatste uitnodiging van de Amerikaanse Raad van Kerken afwijst, is de beslissing gevallen. Hij gaat terug en daarmee is de belangrijkste beslissing van zijn leven gevallen. Twijfel is menselijk, het helpt ons in het beste geval uiteindelijk bewuste beslissingen te nemen. Hoe het verder is gegaan met Bonhoeffer is bekend, Wilken Veen vertelt u er graag meer over.

Over Wilken Veen:

Dr. Wilken Veen (1953 Leiden) is theoloog en kenner van het werk van Bonhoeffer. Na zijn studie theologie werkte hij als predikant bij de Amstelgemeente en daarna o.a. in Amsterdam-Noord bij de Weerenkapel en De Ark. Ondertussen studeerde en promoveerde hij en verschenen er diverse publicaties van zijn hand. Zie: www.wilkenveen.nl

Het Concert rond de lezing zal worden verzorgd door Francien Post, fluit en Corien van den Berg, vleugel.


Corien van den Berg

Francien Post

Zij spelen van Antonin Dvorak: Sonatine voor piano en viool, G majeur Opus 100
-Allegro risoluto, -Larghetto, -Scherzo, -Finale en van Otar Taktakishvili: Sonate voor fluit en piano
-Allegro cantabile, -Moderato con moto, -Allegro scherzando.

Informatie

Waar: Oude kerkje aan de Kortenhoefsedijk 168 in Kortenhoef
Aanvang: 11.00 uur
Entree: € 8,00 kinderen gratis
Website: www.osg-kortenhoef.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief