WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
CDA legt Stemgedrag uit
Wijdemeren, zo 29 november 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Rosalie van Rijn zond een toelichting in over het stemgedrag van het CDA, dat afgelopen donderdag tegen een motie van DLP over sociale woningbouw op het Knorr-terrein stemde.

Klemmend beroep

Gert Zagt (DLP) deed een klemmend beroep op de raad, maar met name op het CDA en dan, impliciet, eigenlijk op Rosalie van Rijn om zijn motie over sociale woningbouw op het Knorrterrein en aan de Voorstraat in Nederhorst den Berg te steunen. Het CDA en zeker Rosalie van Rijn zijn toch steeds voor sociale woningbouw, zeker voor starters. Het CDA gaf geen krimp en ook geen duidelijke stemverklaring waarom de voltallige fractie toch tegen de motie stemde. Voor de luisteraar naar de raad een raadsel.

Motie met historie

Nu had de motie een geschiedenis. Tijdens de begrotingsbehandeling werd hij ook al ingediend door DLP, maar staakten de stemmen met 9-9, omdat Cees Gieskens (CDA) gedurende de vergadering door omstandigheden niet mee kon stemmen. Bij staken van de stemmen is de regel dat over de motie in de volgende raad weer opnieuw gestemd wordt. Staken de stemmen dan weer, dan is de motie verworpen.

Over deze regel ontstond vorige keer enige verwarring, omdat Cees Gieskens wel op de presentielijst stond bij de aanvang van die raad, maar tijdens de raad afhaakte. De Griffier meende toen dat de motie daarmee verworpen was. Kennelijk was men nog eens in de regelgeving gedoken en kwam men tot de conclusie dat de standaardregel toch gehanteerd moest worden, zoals hierboven aangehaald.

Dus werd opnieuw over de motie gestemd. Het CDA ging er kennelijk vanuit dat iedereen het standpunt van de partij tijdens de eerste indiening nog helder op het netvlies had en stemde zonder veel uitleg daarom tegen de motie, hetgeen op de luisteraar een uiterst merkwaardige indruk maakte. Tegen sociale woningbouw stemmen, en dat voor een partij die altijd de mond vol heeft van sociale woningbouw??

Eigen CDA motie?

De hamvraag is waarom het CDA niet een eigen motie indiende die wel het standpunt van die partij refelecteerde. Dat zou de koninklijke weg zijn geweest.
Hieronder legt Rosalie van Rijn uit waarom het CDA tegen de DLP-motie voor sociale woningbouw stemde.


Rosalie van Rijn (CDA)

ingezonden brief

Het CDA tegen sociale woningbouw? Nee natuurlijk niet!!

Afgelopen raad bracht DLP een motie over sociale woningbouw opnieuw in stemming. Een thema dat het CDA hoog in het vaandel heeft. Hoe vaak heeft het CDA niet geroepen dat we moeten bouwen voor de jeugd en onze gezinnen. Waarom stemt het CDA dan toch tegen deze motie?

Het CDA vindt het belangrijk onze visie op deze motie aan u uit te leggen. Het is erg jammer als u de indruk krijgt dat het CDA tegen de bouw van sociale woningen is. Het tegendeel is waar!

De motie bestaat uit 2 onderdelen: sociale woningbouw op het Knorr-terrein in Loosdrecht en sociale woningbouw op de Voorstraat in Nederhorst den Berg. Het CDA heeft aangegeven in te kunnen stemmen met dit tweede punt. De grond van dit project is in handen van de gemeente en hier kunnen we dus zeker een mooi project realiseren met sociale woningbouw. Op dit punt vond DLP het CDA dan ook aan haar zijde. DLP koos er echter voor de motie in zijn geheel in stemming te brengen en niet te willen knippen in de motie. En ja, dan moet het CDA helaas nee zeggen tegen deze motie. Hoe spijtig ook!

Een aantal maanden geleden heeft de ontwikkelaar van het Knorr-terrein een presentatie van het bouwplan aan de raad voorgelegd. Het CDA en niet alleen het CDA heeft toen aangegeven het aantal van 10 sociale huurwoningen te weinig te vinden. De ontwikkelaar is aan de slag gegaan en heeft gezegd dit mee te nemen in het nieuwe plan.  Iets waar het CDA heel erg blij mee is. Hoe meer hoe beter, maar het moet wel haalbaar en betaalbaar zijn. Het CDA maakt zich er hard voor bouwprojecten van de grond te krijgen, uiteraard met ruimte voor sociale woningbouw.

Het CDA ziet het project op het Knorr-terrein stranden wanneer we vasthouden aan de eis van 25 sociale huurwoningen. Het duurt dan waarschijnlijk weer jaren voor er nieuwe plannen van de grond komen op dit terrein. Het CDA wil aan de slag en kiest dan op dit moment voor dit plan met sociale huurwoningen, alleen geen 25 als dat niet haalbaar is. Het CDA wil dat er nu echt gebouwd gaat worden! Beter 1 vogel in de hand dan 10 in de lucht luidt het al oude spreekwoord toch?

Tot slot kondigt het CDA een initiatiefvoorstel aan met betrekking tot mogelijke nieuwe bouwlocaties.

Namens de CDA-fractie,

Rosalie van Rijn

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK/ing. brief
foto
---
auteur
RJ/ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief