WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Laat de Bermen Bloeien
Kortenhoef, zo 29 november 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Henk Bast uit Kortenhoef doet een beroep op de gemeente om de begroeiing van de bermen zijn gang te laten gaan in plaats van zogenaamde bijenlinten aan te leggen.

ingezonden brief

Bijenlinten

In Weekblad Wijdemeren  wk 48 trof ik een promo aan  over een zekere Wethouder  die –gezeten op een heuse landbouwtrekker (!?) – een paar bloembollen pootte in de berm van de ’s-Gravelandsevaartweg.

Start van de aanleg van een heus ‘bijenlint’ in Wijdemeren.  Wat een loffelijk streven om de ontstane monoculturele wegbermen in de gemeente biodiverser te maken.
Maar wat een omslachtige  en kostbare manier om ‘ de natuur’ te verlokken weer neer te strijken in onze gemeente.

Als bewoner van de Kortenhoefsedijk ben ik ieder jaar getuige van de verpletterende wijze waarop –in opdracht van deze zelfde gemeente-  de ontluikende zomerpracht van de wegbermen voortijdig wordt weggemaaid. Zodat alle van nature aanwezige ‘bijenlint elementen’ in de kiem worden gesmoord. Dat is pas echt het paard achter de wagen spannen!
Het afnemen van de biodiversiteit van de bermbegroeing in de loop van de afgelopen 45 jaar heb ik met lede ogen aan moeten zien. *)

Gemeente stop die zinloze bestrijding van de natuurlijke begroeiingen, dan komen de diversiteit en die bijen en vlinders vanzelf terug. Dat leidt ook nog tot besparing: èn op de kosten van de bermmaaiers  èn op de kosten van het geforceerd aanbrengen van bloemenlinten die op den duur toch niet beklijven.

Blijf af van de bermen dan krijgen de inheemse soorten weer een eerlijke kans.
Misschien moet de Participatiecoördinator Openbare Ruimte van de Gemeente Wijdemeren zelf eens contact opnemen met een gewone veldbioloog?

*) Van nature groeiden in onze bermen o.a.:  fluitekruid, ereprijs, ooievaarsbek, moerasandoorn, spirea, zuring, pinksterbloemen, wikke en koekoeksbloemen. De bloeiende grassen, weegbree, boterbloem en paardenbloem zijn gebleven. Nieuwkomer op de Dijk is het koolzaad: fel geel maar een zeer dominante exoot. Diverse bewoners plantten in de loop der jaren al hun eigen keukenhofje van narcissen in de slootkanten.

Henk Bast
Kortenhoef

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief