WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Els Buitendijk en Camille Claudel
Kortenhoef, vr 20 november 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Kunst aan de Dijk brengt op 10 december een vertelling van Els Buitendijk over het leven van de Franse beeldhouwster Camille Claudel.

persbericht

Camille Claudel en Els Buitendijk in
het Oude Kerkje in Kortenhoef op 10 december

Kunst aan de Dijk brengt op 10 december een extra voorstelling in het Oude Kerkje in Kortenhoef. De toneelprogrammeur van Kunst aan de Dijk wilde na het zien van de voorstelling deze graag delen met het publiek van Kunst aan de Dijk. Dat is een compliment aan de voorstelling Camille Claudel – in de schaduw van Rodin,  en haar vertelster ELS BUITENDIJK.

De voorstelling Camille Claudel – in de schaduw van Rodin gaat over het leven van de Franse beeldhouwster en in het bijzonder over haar stormachtige relatie met de 24 jaar oudere beroemde Franse beeldhouwer Auguste Rodin. Els Buitendijk giet de voorstelling in de vorm van een vertelling omlijst met muziek. In de eenvoud van de enscenering schuilt de kracht. Met haar aangename stem brengt Buitendijk het aangrijpende levensverhaal van Camille Claudel tot leven. Dat zal zeker gebeuren in de intimiteit van het met echte kaarsen verlichtte Oude Kerkje in Kortenhoef op de avond van 10 december aan de Kortenhoefsedijk.

Camille Claudel werd op 8 december 1864 geboren in de buurt van Villeneuve. Als kind wilde ze niets liever dan met klei spelen. Dat gevoel van klei in haar handen liet haar nooit meer los. Camille besloot op jonge leeftijd om beeldhouwster worden. Ze richtte een provisorisch atelier in en vroeg haar familie en kennissen om als levend model voor haar te poseren. Beeldhouwer Alfred Boucher herkende haar talent en adviseerde Camille om naar Parijs te gaan. Paul Claudel, de jongere broer van Camille, schreef later: ‘door Camille’s sterke wil, kreeg zij het voor elkaar dat de hele familie naar Parijs verhuisde. Vader kon daarom alleen in de weekends bij het gezin in Parijs zijn.’

Er waren nauwelijks academies waar vrouwen werden toegelaten, maar bij de Académie Colarossi kon dat wel. Met enkele Engelse vriendinnen van de academie, huurde Camille een atelier in Parijs. In 1882 kwam Auguste Rodin naar het atelier. Dat was het begin van een intense, intieme en onstuimige relatie die 15 jaar zou duren en een grote stempel zou drukken op het werk en leven zowel Claudel als Rodin.

Els Buitendijk is actrice en voormalig T.V.-omroepster. Voor toneel bewerkte zij eerder het boek Anna Boom van Judith Koelemeijer. De voorstelling vindt plaats op donderdag 10 december 2015, aanvang 20:15 uur in het Oude Kerkje op de Kortenhoefsedijk 168. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.kunstaandedijk.nl of via de vaste voorverkoopadressen: Wijnkoperij en Slijterij De Meenthof in Kortenhoef, Libris Boekhandel Voorhoeve in Hilversum en de Openbare Bibliotheek in Loosdrecht. Entree € 18,-.  Voor donateurs van Kunst aan de Dijk en € 14,- en € 0,- voor abonnementhouders van Kunst aan de Dijk. De kerk is ongeplaceerd en open om 19:30 uur. Een glas wijn of fris na de voorstelling in Brasserie Geesje aan de overkant van het kerkje is in de prijs inbegrepen.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief