WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Begroting Aangenomen
Wijdemeren, wo 11 november 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De begroting voor 2016 werd gisteren na vele uren vergaderen rond kwart voor elf aangenomen met D66 en DLP tegen. DB had wat bezwaren, maar stemde toch voor.

Gistermiddag spraken alle partijen hun Algemene Beschouwingen uit.

Geen fusie, wel fusie

In de Algemene beschouwingen van het CDA viel op dat met geen woord over herindeling, samenwerking of fusie gesproken werd, maar wel bijv. over wonen, eenzaamheid en groen. Een opvallende keuze. Bij DB, DLP en D66 juist het tegenovergestelde beeld, de constatering dat er ruim wordt ingezet op bestuurskrachtmeting en fusie met Hilversum. In de begroting nog duidelijker dan met de mond gecommuniceerd, aldus DB.

Gele kaart

D66 vindt dat het college te veel op het ambtelijk apparaat leunt. De partij geeft wethouder Joep Frijdal daarvoor zelfs een gele kaart. Er staat: "Wethouder Frijdal begeeft zich zelfs in de politieke gevarenzone. Te vaak blijkt dat hij de onderwerpen niet goed kent of beheerst." Ook het besluit dat de GAD ons onaangenaam verrast met nog een Kliko erbij rekent D66 wethouder Frijdal aan. De VVD complimenteert dezelfde wethouder met het revindicatieproject, maar stelt vast dat het project geen cent oplevert.

Sociaal domein?

De PvdA/GL stelt teleurgesteld vast dat de overheveling van het sociale domein naar de gemeente nu al geruime tijd bezig is, maar dat de controlerende taak van de raad niet waar gemaakt kan worden. "Mijnheer de voorzitter, als u ons nu vraagt hoe het na bijna 1 jaar gaat met deze 3 transities in het sociale domein, dan zeg ik u in alle eerlijkheid: dat weet ik niet." Onder het motto dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen vindt de partij dat de OZB best verhoogd mag worden.
De DLP stelt de positie van burgemeester Martijn Smit als verantwoordelijke voor de bestuurlijke toekomst van Wijdemeren ter discussie. De partij gebruikt in de algemene beschouwingen de termen "Schimmig en gesjoemel" voor het proces rond de bestuurlijke toekomst. Ook D66 refereerde aan het woord van het jaar "sjoemelsoftware". "Sjoemelsoftware is gekozen tot ‘woord van het jaar, maar voor Wijdemeren is dit sjoemelfusie geworden." :aldus Joost Boermans (D66).

De raad beslist

Burgemeester Martijn Smit hamerde er voortdurend op dat de meerderheid van de raad besloot om richting Hilversum te gaan en dat hij het proces rond die keuze over de bestuurlijke toekomst van Wijdemeren, zo goed als hij kan, begeleidt. Daarmee voert hij de opdracht van de raad uit, niets meer en niets minder. De inhoud van het artikel in de Gooi en Eemlander van gisteren waarin SP parlementariër Ronald van Raak flinke kritiek uitoefent op Wijdemeren inzake de bestuurlijke toekomst is wat Martijn Smit betreft niet aan de orde. Het is wat al te gemakkelijk om vanuit Den Haag taken over te hevelen, daar onvoldoende geld bij te leveren en vervolgens kritiek op de lokale overheden te hebben. Hij hield de raad voor: "U bepaalt de koers. U besluit na de bestuurskrachtmeting wat u met het resultaat doet en of u wel of niet een fusie wilt. Ik probeer dat proces in goede banen te houden."

Patstelling

Veel tijd werd besteed aan het debat over de fusie met Hilversum, waarbij de inzichten gewisseld werden, maar de colaitie en oppositie niet nader tot elkaar kwamen. Het amendement van de VVD om de hondenbelasting af te schaffen kreeg geen enkele steun van andere partijen. René Voigt (DB) raadde indiener Martin Vuyk (VVD) aan om zijn geluk in Den Haag te zoeken en het onderwerp landelijk aan de orde te stellen. De begroting werd met een ruime meerderheid aangenomen. Ook DB stemde, weliswaar schoorvoetend, in met de begroting. D66 en DLP stemden tegen, omdat zij in de begroting teveel voorsorteren op een fusie met Hilversum zagen.

Open deuren

Bij de moties bevonden zich een aantal open deuren voor de bühne, wat dan weer voor deze en dan weer voor gene partij aanleiding was om dat luidkeels te verkondigen en daarom tegen te stemmen. Motie 10 van DLP leidde tot enige verwarring omdat de stemmen staakten met 9-9. (Cees Gieskes (CDA) was op dat moment afwezig.) Na overleg met de griffier, die snel de wet raadpleegde werd besloten dat de motie verworpen was, omdat de presentielijst bij aanvang van de vergadering volledig was ingevuld met 19 namen. (Normaal wordt een motie aangehouden tot de volgende raad als de stemmen staken.)

 

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief