WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
De jacht op het Zwarte Gat
's-Graveland, ma 2 november 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op 12 november organiseert de KNVWS 't Gooi bij Natuurmonumenten een lezing over de jacht op het Zwarte Gat in het centrum van onze eigen Melkweg.

persbericht

Lezing 12 november:
“De jacht op het zwarte gat in het centrum van onze Melkweg”

Zwarte gaten zijn mysterieuze objecten waarvan het bestaan wel verondersteld wordt, maar die nog nooit direct zijn waargenomen.


Foto: Illustratie van een zwart gatCredit: NASA/JPL-Caltech

Zwarte gaten roepen bij de meeste mensen een beeld op van mysterieuze objecten. Ze hebben zo’n grote massa dat zelf licht niet kan ontsnappen. Er bestaat al geruime tijd indirect bewijs voor het bestaan van zwarte gaten, maar tot nu toe is men er nog niet in geslaagd om ze daadwerkelijk in beeld te krijgen. Uit nauwkeurige metingen van sterrenbanen blijkt dat zich in het centrum van onze Melkweg een zeer compact object van ongeveer 4.3 miljoen zonsmassa’s bevindt, dat samenvalt met een vrij heldere en compacte bron van radiostraling. Op dit moment is er een zoektocht gaande naar de aard van deze radio-emissie. Het sterke vermoeden bestaat dat de straling wordt veroorzaakt door gas dat enorm verhit is geraakt vlak voordat het in een zwart gat verdwijnt. Met een wereldwijd netwerk van radiotelescopen, de Event Horizon Telescope, proberen astronomen een extreem scherpe afbeelding te maken van deze radiobron. Zo hoopt men uiteindelijk het silhouet van een zwart gat direct te kunnen zien tegen de achtergrond van de radiostraling van het omhullende, hete gas.

Lezing 12 november

Op donderdagavond 12 november geven Christiaan Brinkerink en Thomas Bronzwaer, beiden werkzaam voor de Radboud Universiteit Nijmegen, een lezing bij de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek over de jacht op dit zwarte gat in het centrum van onze Melkweg. In deze lezing wordt aandacht besteed aan de theoretische modellen die de bewegingen van dit gas beschrijven en die zo helpen om te voorspellen wat men uiteindelijk verwacht te zien met de Event Horizon Telescope. Ook wordt uitgelegd hoe zo’n netwerk van radiotelescopen, die over de hele wereld verspreid staan, werkt.

De lezing wordt gehouden om 20:00 uur op de eerste verdieping van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Noordereinde 54b in ’s-Graveland. Toegang is gratis voor leden van de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. Niet-leden betalen €3.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief