WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
In de ban van de Quiz
's-Graveland/Kortnhoef, zo 1 november 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Kortenhoef en 's-Graveland waren gisteravond in de ban van de Ken uw Dorp quiz. 440 inwoners, verdeeld over 36 teams zaten te zwoegen op de vragen in de KUD quiz.

Lange voorbereiding

In maart van dit jaar ontstond het idee om een dorpsquiz te maken vertelde André Janmaat aan het begin van de quiz aan de verzamelde captains. Het idee was opgepikt in Gemert, waar ook een dorpsquiz is gehouden, maar dan niet over hun dorp, maar over algemene onderwerpen. Hier werd gekozen voor een dorpsquiz. De organisatie nam zich voor om te stoppen als er zich minder dan vijftien teams zouden inschrijven. Welnu, die vrees werd gelogenstraft. De inschrijvingen stroomden binnen, tot op het allerlaatste moment, toen het team Stichting Kunstbezit zich als hekkensluiter als zesendertigste team aanmeldde.


Stilte voor de storm. De laatste hand aan de voorbereidingen wordt gelegd.

De spanning liep de laatste dagen naar zaterdag 31 oktober, het uur U, al op. De organisatie opende gistermorgen een Whatsapp groep voor de zesendertig captains van de teams, waarna het hek al helemaal van de dam was. Plaagstoten, valse geruchten, en elkaar overtroeven was direct aan de orde van de dag in een stroom apps die tot in de hele kleine uurtjes van deze zondag aanhield. De website van Ken uw Dorp speelde een voorname rol in de organisatie en de vragen.

Hondervijfenzeventig vragen


Gespannen sfeertje. De vragenlijsten worden bijna uitgereikt.
Esther de Haan-Luijer viel op met haar opvallende kapiteinspet.

Om kwart voor vijf ging het spel helemaal los in Dorpshuis De Dobber in Kortenhoef. Daar konden de captains de Ken uw Dorp vragenlijst ophalen. Een lijvig boekwerk met 175 vragen over 's-Graveland en Kortenhoef. Eerst moesten de captains van de teams echter alleen, op eigen kracht, in de grote zaal een proeve van bekwaamheid afleggen. Ben Steenvoorden wandelde in gedachten door 's-Graveland en Kortenhoef waarbij hij vijftien plekken aandeed waarvan hij de naam vroeg in te vullen.
Het pittige begin van de quiz was daarmee gemarkeerd, waarna de captains zich met het dikke vragenboek onder de arm naar hun team spoedden, thuis of op een andere plek waar internet beschikbaar was, want dat medium speelde een cruciale rol in enkele opdrachten met geluidsfragmenten en het raden van logo's naar aanleiding van een deel van een logo. En internet was nodig voor whatsapp communicatie met de organisatie en om de overuren die Google maakte te kunnen verwerken. Ook moest een limerick ingeleverd worden per email.

Beeld en geluid, oud en nieuw

De vragen gingen over van alles en nog wat in Kortenhoef en 's-Graveland. Rijp en groen, oude historie, recente geschiedenis, feiten en feitjes, instinkers als de vraag naar de kosten van het lidmaatschap van de Stichting Curtevenne (een stichting heeft geen leden) en enkele foto's van garageboxen, zoals die in het hele dorp staan waarbij de vraag was: "Waar staan deze garageboxen?". Ook vragen voor alle gezindten. Over de verschillende kerken en kerkgenootschappen en scholen (bestaand of verdwenen). En dan ook enkele doe vragen. Hoeveel witte bruggen liggen er over de Kortenhoefse Vaart aan de Kortenhoefsedijk? (Wij telden er 25 inclusief de ophaalbrug bij de kerk.) Of welke straat heeft de meeste drempels? (Elbert Mooylaan?) Maar ook hoeveel bloembakken stonden er op het Noordereinde? En wat kost een alcoholvrij biertje in drie met name genoemde café's?


Uitgelaten sfeer. De teams hebben zich in het zweet gewerkt en levern de antwoorden in.

Het was heel hard werken om op tijd, voor 22.00 uur, de ingevulde vragenlijst weer in te leveren. De inlevering van de vragenlijsten werd muzikaal omlijst door het dweilorkest met een hoog Luijergehalte. Het was een drukte van belang. De eerste uitslag van de captainsvragenlijst stond vanmorgen al op de website. Het team CDA, Boomkens en De Kraaien scoorden hoog in die wandeling met Ben Steenvoorden.

Honderden Kortenhoevers en 's-Gravelanders

Vierhonderdveertig teamleden, met ongetwijfeld nog veel meer helpers en telefonische hulplijnen, waren gisteravond van vijf tot tien uur in de ban van de Quiz. De WWK maakt een diepe buiging en zegt bedankt voor het enorme werk dat hier verzet is. Goede organisatie, een goed werkende website een mooie vragenlijst. Allemaal goed voor een spannende avond. Op 28 november zullen we weten welk team gewonnen heeft.

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief