WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Kind van de Rekening
Wijdemeren, zo 17 mei 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Liesbeth Siderius uit Loosdrecht legt de vinger op de zoveelste zere plek in de transitie van de zorg van het rijk naar de gemeente. Struikelend van PGB naar WTCG, WIA en WAJONG.

Hoe kan een kind een financiële tegemoetkoming krijgen voor een chronische ziekte als die alleen verstrekt wordt als je in een volwassenenregeling valt en als je een parkeervergunning aaanvraagt? Liesbeth Siderius stelt deze indringende Kafkaiaanse vraag aan het gemeentebestuur.

ingezonden brief

Open Brief aan Wijdemeren

Aan College en Wethouders gemeente Wijdemeren
t.a.v. Mevrouw B.R. van Henten- Meijer
En Mevrouw S.N.F. van Rijkom
En aan de Gemeenteraad van Wijdemeren
t.a.v. Mevrouw I. Schutte, griffier

Van:

E.J. Siderius
De Kreek 4
1231 NN Loosdrecht
06-15027628
12 mei 2015

Geachte wethouders en raadsleden van de gemeente Wijdemeren,

Niet vrij kunnen gaan en staan, veel tijd besteden aan bezoeken aan dokters - soms ver van huis, niet gewoon kunnen mee eten, afhankelijk zijn van medicijnen, die niet per definitie vergoed worden, vermoeidheid, minder vrienden ; een kleine opsomming van mogelijke gevolgen van het hebben van een chronische ziekte of beperking.

Mensen met een chronische aandoening en hun directe naasten doen er veelal alles aan om zo gewoon mogelijk mee te doen. Dat verwacht de maatschappij ook van hen.

Een chronische ziekte of beperking overkomt je, je partner of je kind, daar kies je niet voor.
De landelijke overheid had een financiële tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en de regeling compensatie eigen risico (CER). De Wtcg was bedoeld als een tegemoetkoming in gewone dagelijkse meer kosten zoals dieetkosten, telecommunicatie, medicijnen en vitamine die niet vergoed worden. Deze kosten lopen ongemerkt op als je een chronische ziekte of beperking hebt. Mensen met lagere inkomens konden een beroep doen op deze regeling. Ziekenhuisbezoeken vanwege een chronische aandoening en langdurige fysiotherapie waren een voorwaarde om voor de tegemoetkoming in aanmerking te komen.

U stelt voor te kiezen voor Wtcg- compensatie middels een forfaitair bedrag via een WMO maatwerkvoorziening. Het valt op dat Uw indicatie stelling niet het hebben van een chronische ziekte of beperking is, maar het recht op andere – gerelateerde - regelingen.

Juist die mensen met een chronische ziekte of beperking, die zo volwaardig mogelijk aan de maatschappij mee doen, vallen daardoor uit de boot.

In het bijzonder wil ik kinderen en jeugdigen noemen. Welke kinderen hebben een WIA/ WAZ/Wajong uitkering? Welke kinderen hebben een WMO indicatie voor vervoer, huishoudelijke en/of persoonlijke verzorging? Welke kinderen hebben een geldige gehandicapten parkeerkaart? U noemt bovendien de ‘TOG’, een regelgeving die per 1-1- 2015 is afgeschaft en vervangen voor een dubbele kinderbijslag .
Hoe meent u, overigens, deze regelgeving te laten werken ? Komt het op neer dat je eerst een parkeerkaart moet aanvragen om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming in kosten vanwege een chronische ziekte?

En dan het bezwaar ? Hoe kan men bezwaar maken, indien men meent voor een tegemoetkoming in aanmerking te komen vanwege een chronische ziekte zonder aan één van uw voorwaarden te voldoen?
Met uw indicaties sluit U een groep mensen uit waar de Wtcg juist voor bedoeld was.

Daarom het volgende verzoek om aan uw lijst indicaties toe te voegen:

  • u hebt een aandoening zonder uitzicht op volledig herstel en met relatief lange ziekteduur;
  • u moet dientengevolge langdurig een beroep op zorg doen.

Voor zover het sociale wijkteam betrokken is / wordt neem ik aan dat er ten allen tijde gewezen wordt op de mogelijkheid van een kosteloos beroep op een onafhankelijke adviseur.

Met vriendelijke groet,
Liesbeth Siderius

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief