WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
KadD: Expo A.W. van Voorden
Kortenhoef, wo 6 mei 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op zaterdag 30 meiopent de jaarlijkse tentoonstelling van Kunst aan de Dijk. Dit jaar is de tentoonstelling gewijd aan August Willem van Voorden (1881-1921).

Van Voorden in Kortenhoef


Barend van Voorden
(foto uit programma De Stoel NCRV 16 april 2000)

In Kortenhoef is er nog wel wat dat direct of indirect herinnert aan de schilder August Willem van Voorden. Zo is er een straat naar hem genoemd, de A.W. van Voordenlaan. In Kortenhoef wonen en woonden familieleden van de schilder, zoals zijn zoon, de schilder Barend van Voorden die aan de Kortenhoefsedijk tegenover het Kerkje woonde. In 2000 overleed Barend van Voorden. Bij restaurant GSJ (voorheen Het Rechthuis, ook tegenover het Kerkje) hangt buiten nog een afbeelding waarop bekende schilders uit Kortenhoef te zien zijn, zoals Barend van Voorden en Flip Hamers. De afbeelding werd gemaakt van een deurschildering in Het Rechthuis, die vervaardigd werd om een rekening te betalen.

Zie ook:

Herdenking Barend van Voorden
Foto's herdenking Barend van Voorden
7 mei 2006 tentoonstelling August Willem van Voorden Rotterdam

persbericht

August Willem van Voorden,
een Rotterdammer in Kortenhoef

Op zaterdag 30 mei opent de jaarlijkse tentoonstelling van Kunst aan de Dijk. Dit jaar is de tentoonstelling gewijd aan August Willem van Voorden (1881-1921)


August Willem van Voorden

Kunst aan de Dijk streeft er in zijn tentoonstellingen naar om werk te tonen dat verbonden is met de regio en dat niet in musea te zien is. Van 30 mei tot en met 21 juni kunt u genieten van het werk van deze kunstschilder.

Van Voorden is vooral bekend om zijn werk dat het Rotterdam van rond 1900 in beeld brengt. Behalve de vele haven- en stadsgezichten was hij ook een verdienstelijk landschapschilder en portrettist

Door zijn huwelijk met Geertje van den Broeck uit Kortenhoef, die hij daar leerde kennen en waar het echtpaar ook kort woonde, heeft die plek en het landschap er omheen hem aangezet tot het schilderen ervan.

Van Voorden was een ambachtelijk schilder die zijn korte leven trouw bleef aan een impressionistisch stijl van werken, trefzeker en met forse penseelstreken. Die manier van schilderen beheerst hij tot in de puntjes, in de beginjaren donkerder, later met een lichter palet, maar altijd met een aantal frisse, kleurrijke toetsen. August had grote bewondering voor de meesters van de Gouden Eeuw om hun precieze manier van schilderen van details en stofuitdrukking. Wellicht verklaart dat zijn voorliefde voor het stilleven. Hij maakte er verschillende die hem internationale waardering en prijzen opleverden.

Tijdens zijn leven exposeerde van Voorden veel en was zijn werk zeer gewaardeerd. Zijn vroege overlijden heeft hem echter niet in staat gesteld die bekendheid verder uit te bouwen. Wellicht daardoor is de schilder en zijn oeuvre minder bekend bij het grote publiek. Onterecht volgens de samenstellers van deze overzichtstentoonstelling.

Van Voorden schilderde zijn omgeving zoals hij die zag op zijn tochten door de snel veranderende havens en de stad van zijn tijd. Zijn schilderijen zijn een registratie daarvan, waarin de mensen onderdeel zijn van het geheel. Hij schroomt niet ze neer te zetten met vuile werkkleding in een somber regenachtige omgeving, maar toont nooit de hardheid van hun bestaan. Zo anders dan in het werk van Breitner, waarmee hij vaak wordt vergeleken, die volop experimenteerde met nieuwe technieken, waarbij de stad het decor vormt van de zwoegende mens, die in de veranderende wereld een bestaan zoekt.

De tentoonstelling toont een overzicht van het gehele oeuvre van August van Voorden. Veel van de werken komen uit particuliere collecties. Daarnaast zijn er vele persoonlijke bezittingen uit het familiearchief te zien. Er worden rondleidingen gegeven en een catalogus over het werken en leven van August van Voorden is beschikbaar, geschreven door Marc Couwenbergh, auteur van "Het Rotterdam van August Willem van Voorden". Deze is helaas alleen nog antiquarisch verkrijgbaar.

Informatie

De tentoonstelling is van 30 mei t/m 21 juni 2015 te zien in de Oude School, Kortenhoefsedijk 145, Kortenhoef.
Gratis parkeren bij de school
Open van dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur
Entree € 5,--, donateurs € 4,--. Tot 16 jaar gratis
Catalogus € 7,50
Rondleidingen + entree € 8,-- incl. kopje koffie of thee elke vrijdag 14.00 uur.
Rondleidingen voor groepen (min. 10 personen) kunnen aangemeld worden via kunstaandedijkkortenhoef@gmail.com
Tel. tijdens openingstijden 06-30946840
Voor route en informatie zie www.kunstaandedijk.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht/RJ
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief