persbericht
Een Goed mens in Slechte Tijden
Op zondag 21 juni organiseert de OSG een Nescio-lezing annex Koffieconcert met een lezing door Mevr. Annet Betsalel onder de titel 'Een goed mens in slechte tijden'.
Annet Belsatel
Toen Werner Klemke in 1980 door een vriend die achter zijn verzetsactiviteiten tijdens zijn dienstplicht in Nederland was gekomen, gevraagd werd, waarom hij daar nooit over gesproken had, was Klemkes antwoord: “Tja, wat heb ik nu eigenlijk gedaan? Alleen maar dat wat ieder mens met een geweten had moeten doen.”
Toelichting door Annet Betsalel:
Bij die uitspraak zou ik uitkomen op mijn zoektocht die in 2011 begon, toen ik in een zelden gebruikte ruimte achter de synagoge van Bussum een groot archief terug vond. De documenten van 150 jaar Joodse gemeenschappen in het Gooi kwamen naar boven: correspondentie, notulen, plattegronden, foto’s, persoonlijke kaartjes - 20 verhuisdozen vol.
Op een bijna natuurlijke wijze wordt dan de aandacht als door een magneet getrokken naar de oorlogsperiode en daar kwamen de eerste verrassingen. Niet de evacuatiebevelen voor Joden uit Naarden en Bussum, niet de smeekbriefjes uit Westerbork of er spullen opgestuurd kunnen worden, niet de persoonskaartjes met de eufemistische tekst: Vertrokken naar Duitsland – d.w.z. gedeporteerd. Dat was wat we verwachtten, maar wat we ook vonden waren vier edities van Hasjalsjelet – De Periodiek voor Joodse Onderduikers in Nederland en lange adreslijsten waar boven stond: adressen van onderduikers in Naarden, Bussum, Blaricum en Huizen: allemaal tekens van een groot georganiseerd onderduiknetwerk in het Gooi.
Heel centraal in dat netwerk bleek Sam van Perlstein te zijn, en via diens kleindochter kreeg ik een verklaring, gericht aan: All Allied Forces - waarin stond dat Obergefreiter Werner Klemke van Perlsteins familie had geholpen te ontkomen aan deportatie en een zekere dood. En dan begint de speurtocht pas echt…
Dit is in het kort de kern van de lezing, afgewisseld met filmfragmenten uit de inmiddels afgeronde documentaire die zijn première had op 18 mei in Berlijn.
Korte CV:
Annet Betsalel (1956) is naast documentairemaakster actief voor de Joodse Gemeente Bussum, waar ze leiding geeft aan het geestelijk leven van de gemeenschap, samen met haar man Amir, de voorganger van de gemeente. Ook organiseert zij daar de culturele activiteiten en worden er jaarlijks vele honderden schoolkinderen en bezoekers van allerlei organisaties rondgeleid in de synagoge aan de Kromme Englaan.
Concert
Het concert rond de lezing wordt verzorgd door Machteld van de Putte, zang en Roeland van de Sande, vleugel.
Zij zullen een programma van ‘beetgare/beetgrage Italiaanse aria’s ten gehore brengen,onder de titel: Arie Antiche al dente, ‘Beetgrage Italiaanse barokaria's’.
Onder andere:
Caccini: Amarilli, mia bella,
Monteverdi: Lasciatemi morire
Carissimi: Vittoria mio core
Lotti: Pur dicesti o bocca bella
Handel: Affanni del pensier
Alle aria's in het Italiaans en worden mondeling toegelicht.
CV:
De mezzosopraan Machteld van de Putte behaalde het diploma Solozang Klassiek in 2000 aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag nadat zij in 1995 afstudeerde als musicoloog aan de Universiteit Utrecht. Machteld van de Putte zong onder andere in de Nederlandse Bachvereniging, Cappella Amsterdam en het Kamerkoor Nieuwe Muziek. Haar repertoire reikt van de middeleeuwse Hildegard von Bingen tot en met hedendaags muziektheater. Het genre Lied heeft haar bijzondere belangstelling vanwege de speciale verbondenheid van poëzie en muziek. Samen met pianist Roeland van de Sande vormt zij een duo, dat regelmatig liedrecitals geeft.
CV:
Roeland van de Sande (Amersfoort, 1962) studeerde klassiek piano aan het Utrechts Conservatorium bij Ton Hartsuiker, Robert Groslot en Alexander Warenberg, en kamermuziek bij Eli Goren. Na een masterclass bij het vermaarde Suk-trio besloot hij zich vooral toe te leggen op kamermuziek. Zijn tweede liefde is de improvisatie; de lessen bij jazzpianist Bert van den Brink hebben hem daartoe op het goede spoor gezet. Nu is hij als uitvoerend musicus actief in zowel de klassieke als de lichte muziek. Hij speelt in verschillende kamermuziekbezettingen, met een voorkeur voor zangbegeleiding. Ook heeft hij een ruime ervaring als koorbegeleider. En eens in de maand is hij te horen in De Rode Hoed waar hij piano speelt bij De Volkskrant op Zondag. Roeland heeft een privé- praktijk voor pianoles in Amersfoort.
Informatie
Waar: Oude kerkje Kortenhoefsedijk 168 in Kortenhoef
Aanvang: 11.00 uur
Entree: € 8,00 kinderen vrije toegang |