WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Geen Chapeau voor Nienhuis
Nederhorst den Berg, vr 10 juli 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Cor Koster heeft kritiek op Jan Willem Nienhuis en het CDA over de aanval van die partij op oud-wethouder Gert Zagt (DLP) en over het door wethouder Frijdal gevoerde beleid.

In de raad van vorige week haalde Jan Willem Nienhuis (CDA) fel uit naar Gert Zagt, de fractievoorzitter van De Lokale Partij (DLP) en oud-wethouder van financiën van DorpsBelangen in het vorige college. Cor Koster vindt dat onterecht. Sterker nog hij verwijt de huidge coalitie dat die WMO geld naar de Algemene Reserve heeft overgeheveld om de cijfers wat op te leuken.

Cor Koster

Geen chapeau voor Nienhuis


Cor Koster

Naar aanleiding van de jaarrekening 2014 neemt CDA’er Jan Willem Nienhuis zijn hoed (“chapeau”) af voor het college, waaraan, zoals bekend, het CDA twee wethouders levert. De jaarrekening 2014 sluit namelijk met een positief resultaat van circa 1,3 miljoen. Er valt echter nogal wat af te dingen op die felicitaties.

In het bedrijfsleven betekent ‘een positief resultaat’ dat er winst gemaakt wordt. Dat geldt natuurlijk niet voor de gemeente; die maakt geen winst. Een gemeente houdt hoogstens geld over omdat men verkeerd begroot heeft, of omdat een aantal geplande werkzaamheden niet uitgevoerd zijn. En misschien omdat er afgelopen winter nauwelijks gestrooid hoefde te worden. Niet echt iets om trots op te zijn. Een ‘chapeau’ voor verkeerd begroten en niet alles uitvoeren is nogal over the top.

Nienhuis juicht niet alleen over het huidige college maar lanceert ook een scherpe aanval op de vorige wethouder van financiën Gert Zagt. Ten onrechte. Zagt is degene die in de vorige periode de gemeentelijke financiën op orde gebracht heeft, na een periode waarin het maar niet lukte om onder het Provinciaal Toezicht uit te komen. Dat was de periode dat - net als nu - het CDA in het college zat.

Weerstandsvermogen

Volgens Nienhuis is de Algemene Reserve nu weer op een redelijk niveau. Het getal dat het weerstandsvermogen aangeeft - de ruimte bedoeld voor het opvangen van financiële tegenvallers - is nu 1,3. Dat getal hoort 1 of hoger zijn, en het is in onze gemeente nooit lager geweest. Nienhuis doet het voorkomen alsof 1,3 veel beter is dan 1. Dat is niet zo, niet alleen omdat het begrip zelf nogal zacht is - gemeenten mogen weerstandsvermogen en risicomanagement zelf invullen - maar ook omdat je je niet tegen alles en nog wat volledig hoeft in te dekken.

Dat de Algemene Reserve nu groter is dan een paar jaar geleden komt o.a. door een boekhoudkundige truc. Onlangs is er zo’n 600.000 euro overgeheveld uit de Wmo-reserve naar de Algemene Reserve. Dat was geld specifiek bedoeld voor de zwakkeren in de samenleving, maar dat kan nu dus mede gebruikt worden voor leuke projecten. Niet echt iets waar het CDA, dat zegt juist op te komen voor mensen in die categorie, al te luid over zou moeten roeptoeteren.

Fouten

Voorts krijgt Gert Zagt op z’n kop omdat er op ambtelijk niveau een paar fouten gemaakt zijn. Er worden altijd fouten gemaakt, zeker bij zo’n administratief complexe organisatie als een gemeente. Die fouten zijn natuurlijk gewoon gecorrigeerd en Zagt heeft dat destijds keurig gerapporteerd. Het is nogal zwak van Nienhuis om dat te gebruiken als stok om de voormalige wethouder van financiën mee te slaan.

Nienhuis had er beter aan gedaan om de jaarrekening goed te bestuderen. Daarin zitten namelijk een aantal posten waar je grote vraagtekens bij kunt zetten. Dat is wat een gemeenteraad hoort te doen: het college controleren. Maar dat vereist kennis. Het vereist werk en aandacht voor details. Nienhuis vond het makkelijker om z’n vriendjes de hemel in te prijzen en anderen af te katten.

Chapeau? Niet voor Nienhuis.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
Cor Koster
foto
Douwe van Essen
auteur
Cor Koster
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief