WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
De Stille Kracht ziet Sara
Wijdemeren, do 2 juli 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

In de raad van vanavond werd gevierd dat Ina Schutte, de raadsgriffier, over enkele dagen Sara ziet. Zij kreeg bloemen, een vaas en een fotocollage van de raad cadeau.

Update 3-7-2015, 10.48: Twee foto'svan Douwe van Essen toegevoegd.


Nestor in de raad, René Voigt, reikt aan Ina Schutte het boeket van het gemeentebestuur uit.


Martin Vuyk verzamelde foto's van Cor Koster en Douwe van Essen en stelde een collage samen.


Deze fotocollage met foto's van Douwe van Essen en Cor Koster kreeg Ina Schutte van de raad.

Op 14 mei 2012 trad Ina Schutte in dienst van Wijdemeren als commissiegriffier. Op 1 juni vorig jaar werd zij benoemd als raadsgriffier. Voor Ina bij Wijdemeren kwam werken was zij projectmanager bij de gemeente Aamersfoort en raadsadviseur in Nieuwegein. Een ruime ervaring met het werken in gemeentelijke omgevingen dus.

De Stille Kracht

De griffier treedt bij de vergaderingen vrijwel nooit op de voorgrond en is daardoor voor velen een wat onbekende grootheid in het lokale politieke gebeuren. Maar zij is de stille kracht. Ze adviseert de raadsleden en draagt zorg voor het bestuurlijke proces door alle belanghebbenden te bedienen met stukken en de distributie en vastlegging van raadsbesluiten. Bij vragen over de gemeentewet, die een enkele keer voorkomen tijdens een vergadering, staat zij de voorzitter/burgemeester bij in het volgen van de juiste procedure en het nemen van het juiste besluit. Een heel enkele keer is zij de enige die het hoofd koel houdt als de raad met een spervuur aan meningen en voorstellen komt, waardoor het debat even ontspoort en niemand nog weet waar het over gaat. Op zo'n (finest) moment souffleert zij de voorzitter over de juiste te kiezen koers. Raadsleden kunnen haar vrijwel dag en nacht bellen of mailen.

De eerste keer dat wij Ina Schutte in het WWK archief tegen komen is op 6 februari 2013 in een commissievergadering over subsidie aan de vier voetbalverenigingen in Wijdemeren. Het stuk had de titel "Mission Impossible" en het bleek een confrontatie met de ingewikkelde subsidieproblematiek.


Na een herhaling van zetten kwam het moment dat voorzitter Co de Kloet (DB) moest concluderen wat de commissie geadviseerd had aan het college. Dat leidde tot grote verwarring. Er was veel gezegd, maar een richting kon Co de Kloet daarin niet ontdekken.


Samen puzzelen. Ina Schutte en MZ voorzitter Co de Kloet.


Zo'n moment waar Ina Schutte de koers vast houdt deed zich ook voor op 4 december 2013 tijdens het debat over het al dan niet plaatsen van bloembakken op het Zuidereinde. De WWK schreef toen:


Het hoofd koel

De enige die het hoofd koel hield was raadsgriffier Ina Schutte. Zij las van haar iPad voor wat de commissie volgens haar geadviseerd had. Iedereen was murw en vond dat prima. Het advies omt neer op dekking zoeken voor het geld dat al uitgegeven is zonder goedkeuring van de raad en te gaan voor alternatief 3. Tijdelijk stoppen en evalueren, zoals Martin Vuyk als eerste voorstelde. Maar het kan ook nog wat anders worden...


Altijd behulpzaam

Ook voor contacten buiten het gemeentehuis, zoals de pers, vervult zij een belangrijke rol. Als wij een probleem hebben met de raadsstukken of anderszins en daarover een mailtje naar haar sturen, dan krijgen wij altijd heel snel antwoord. 's Ochtens en 's avonds, door de week en in het weekend, altijd behulpzaam. Streng maar rechtvaardig als het over de procedures en afspraken gaat, maar altijd behulpzaam en vriendelijk.

Beste Ina, van harte gefeliciteerd en nog vele gezonde jaren. Dat we nog maar lang van je aanwezigheid in Wijdemeren mogen genieten.

Rik Jungmann

bron
WWK
foto
DvE/CK
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief