ingezonden brief
Ik heb de afgelopen jaren weinig of niets gehoord over de gemeentelijke fusie. Zelfs niet tijdens de verkiezingsstrijd, maar dat lag wellicht aan de bloembakken die domineerden.
Was het voormalig college van Burgemeester en wethouders voorbereidingen aan het treffen voor een fusie met Stichtse Vecht en had men gehoopt deze stilletjes in te koppen na de gemeenteraads-verkiezingen van 2014? Hoogmoed kwam voor de val en de verkiezingen pakten helaas anders uit.
Wat nu? Men heeft besloten om met drie ex-wethouders, thans in de oppositie, een offensief te beginnen tegen het huidige college en dit als onbetrouwbaar te kwalificeren, omdat er een voorlopige voorkeur uitgesproken is voor een fusie met Hilversum. Het zou me overigens niets verbazen als de partijbreuk binnen Dorpsbelangen een vooropgezet plan was om zo meer zendtijd te krijgen over de gemeentelijke fusie.
Argumenten als "het zittende college heeft geen kennis van zaken", "het zittende college heeft al een besluit genomen" en "het zittende college luistert niet naar de inwoners" zijn aan de orde van de dag . De oppositie die zelf jaren aan het roer gezeten heeft in Wijdemeren weet donders goed dat er met hun houding weinig eer te behalen valt, dus gooit men het over een andere boeg. Het referendum! Iets eerlijker dan een referendum is er plotseling niet. Iedereen mag opeens meebepalen. Als het zo eerlijk is waarom hebben zij dit referendum dan niet eerder zelf toegepast? Achterkamertjes politiek?
Als de oppositie het huidige college van B & W al beschuldigt van te weinig dossierkennis, hoe moeten de inwoners van Wijdemeren dan een afgewogen keuze maken bij een referendum? Een eventueel referendum moet niet gaan over de fusie zelf, maar wel over de vraag welke voorzieningen de inwoners in hun kernen willen behouden. Ik zie het een beetje als angst zaaien onder de inwoners zonder argumenten, allemaal op het niveau van “als we fuseren met Hilversum verdwijnen de Loosdrechte Plassen” en “water hoort bij water “.
Het Wijdemeren2020 initiatief produceert zoveel mogelijk lawaai tegen een fusie met Hilversum om als klap op de vuurpijl te pretenderen dat er veel verzet en geen draagvlak onder de inwoners is. Ik ken genoeg, met name jonge, mensen die zich afvragen wat wij in Maarssen te zoeken hebben. Er zijn genoeg personen die rustig afwachten tot er inhoudelijk meer bekend is om er iets zinnings over te kunnen zeggen.
Ik ben uiteindelijk ook benieuwd naar de bestuurskrachtmeting. Er is zoveel weg bezuinigd in Wijdemeren dat er een tekort aan ambtenaren is. Het zou wel lekker zijn als we ons aansluiten bij een gemeente die bepaalde posten op orde heeft en wij hierop kunnen meeliften. Persoonlijk maakt het mij niet uit waarmee we fuseren, zolang gezamenlijk benoemde kernen behouden kunnen worden, we er als gemeente op vooruit gaan en ik niet, onder de huidige omstandigheden, met het openbaar vervoer naar Maarssen moet (Nederhorst den Berg - Maarssen 1,5 uur reistijd : bron 9292.nl )
Een referendum dat plotseling met voorbedachte rade geïnitieerd wordt, waarbij inwoners moeten kiezen op basis van aannames en emoties kan nooit goed gaan.
J.W. Schermerhorn
Nederhorst den Berg
|