WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Struiken Bloklaan Verwijderen
Loosdrecht, ma 12 januari 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Vanaf 19 januari 2015 gaat de provincie de meeste bomen en alle struiken weghalen aan de noordzijde van de Bloklaan (N403) langs de Loenderveense Plas.

persbericht

Loenderveenseplas: verbetering
oevervegetatie noordzijde Bloklaan (N403)

Vanaf 19 januari 2015 gaat de provincie de meeste bomen en alle struiken weghalen aan de noordzijde van de Bloklaan (N403) langs de Loenderveense Plas.

De oude stoven (knotwilgen) blijven staan. Het gaat om het deel tussen hectometerpaal 1,5 en 3,0. De werkzaamheden duren ongeveer 3 weken. Tijdens werkdagen wordt er tussen 9.00 uur en 15.00 uur gebruikgemaakt van een rijdende afzetting.

Door het verwijderen van de bomen krijgt de oever weer volop licht en ontstaat de komende jaren een aantrekkelijk landschap met riet, doorkijkjes en knotwilgen. Een paradijs voor rietvogels en vissen.
Achterblijvende oevervegetatie

Het gaat goed met de Loenderveense Plas. Het water is schoon en de waterplanten groeien minder uitbundig. Ook de vogels voelen zich er steeds meer thuis. Alleen de oevervegetatie blijft achter. Dat komt door de dichte begroeiing van de bomen, die voor veel schaduw zorgt. Dat is jammer voor rietvogels als de grote karekiet. En jammer voor de visstand, die achterblijft omdat vissen in de winter te weinig schuilplaatsen hebben.

Tot 1960 werd de oever jaarlijks gemaaid en stond er een prachtige, brede rietkraag. Vervolgens is de oever langzaam dichtgegroeid. Na het verwijderen van de bomen deze winter gaat de provincie jaarlijks maaien. Het maaisel wordt afgevoerd. De oude stoven worden om de paar jaar geknot.

Onderzoek Flora- en faunawet

De provincie heeft onderzoek laten doen naar de effecten van het weghalen van de bomen op de flora en fauna in het betreffende gebied. De effecten van de ingreep zijn beoordeeld in het kader van de Flora- en faunawet. Hieruit blijkt dat er geen negatievie effecten zijn indien de provincie zich houdt aan de randvoorwaarden van de Flora- en faunawet.

De belangrijkste randvoorwaarde is dat de bomen worden verwijderd buiten het broedseizoen, dat globaal loopt van half maart tot half augustus.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief