WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
NM werkt in A.veen en K.hoef
Ankeveen, Kortenhoef, di 6 januari 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Natuurmonumenten start in de eerste helft van januari met werkzaamheden in Kortenhoef en Ankeveen.

persbericht

Werkzaamheden Ankeveen en Kortenhoef in nieuwe jaar

Natuurmonumenten start in de eerste helft van januari met werkzaamheden in Kortenhoef en Ankeveen. In Kortenhoef wordt een aantal nieuwe petgaten gegraven en in Ankeveen wordt een deel van de dichtgegroeide oevers vrijgemaakt van bomen en struiken. Onder andere graafmachines in de gebieden kunnen enige overlast veroorzaken. Naar verwachting wordt de klus in nog voor de start van het broedseizoen in maart afgerond.

Meer leefplekken voor bijzondere dieren

In de Kortenhoefse Plassen gaat Natuurmonumenten nieuwe petgaten graven. Met onder andere graafmachines worden bomen weggehaald, grond wordt afgraven en een aantal gaten gegraven. In Stichts- en Hollands Ankeveen worden bomen en struiken aan de waterkant weggehaald. “De gebieden worden in oude glorie hersteld. Vroeger was het gebied wijds. In de loop der jaren is het dichtgegroeid met bomen. Ook zijn oude petgaten verdwenen. We gaan hard aan de slag en brengen de variatie in landschappen terug. Hiermee komen ook karakteristieke planten als galigaan, waterviolier, rietorchis en welriekende nachtorchis terug. Daarnaast zijn er straks meer leefplekken voor zeldzame vogels als de purperreiger, snor, rietzanger en grote karekiet” aldus boswachter Marcel Kwant.

Inloopavond omwonenden en geïnteresseerden

Op 15 januari organiseert Natuurmonumenten een inloopavond in het clubgebouw van de Ankeveense IJsclub aan het Stichts End ter hoogte van huisnummer 23 in Ankeveen. De avond start om 19:00 uur en duurt tot uiterlijk 20:30 uur. Boswachters van de organisatie geven een korte uitleg over de werkzaamheden en er is gelegenheid tot het stellen van vragen. Iedereen die geïnteresseerd is, is welkom.

Oer-Hollands landschap

Laagveengebieden horen bij het oer-Hollandse landschap. Dit cultuurhistorisch landschap bestaat uit plassen, afgewisseld met bloemrijke veenweides, wuivende rietkragen en moerasbosjes. De grote afwisseling zorgt ervoor dat het belangrijke overlevingsplekken zijn voor bedreigde vogels en bijzondere planten. Omdat er in de veengebieden al lang geen turf meer wordt gewonnen groeien ze langzaam maar zeker dicht. Door de verdroging en vermesting rondom de veengebieden gaat dit proces nog sneller. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer gaan in acht laagveengebieden herstelmaatregelen uitvoeren om dit proces te keren.

Omdat deze veengebieden, met hun bijzondere natuur, tot de grootste en meest waardevolle laagveengebieden van Europa behoren, krijgen we een financiële bijdrage van de Europese Commissie voor het laagveenherstelprogramma “New LIFE for Dutch fens” ofwel Nieuw leven in het veen.

Wat zijn petgaten

Het typisch landschap van de Vechtplassen is ontstaan door het afgraven van veen. In de loop van duizenden jaren hoopten plantenresten zich op tot veen. Het veen werd afgegraven door de streekbewoners en gedroogd tot turf, vroeger een belangrijke brandstof. Door het uitsteken van het veen ontstonden petgaten. Het veen werd gedroogd op smalle stroken land, de legakkers. Harde wind en hoge golven spoelden de legakkers later weg, zodat op sommige plaatsen grote plassen ontstonden.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief