WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Siertuin Gooilust Open
's-Graveland, vr 27 febuari 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De siertuin op buitenplaats Gooilust is vanaf 1 maart weer geopend. Elke dinsdag en zaterdag ben je welkom van 13.00 tot 16.30 uur.

persbericht

Siertuin Gooilust ontwaakt uit Winterslaap

De siertuin op buitenplaats Gooilust is vanaf 1 maart weer geopend. Elke dinsdag en zaterdag ben je welkom van 13.00 tot 16.30 uur. Vrijwillige gastheren en –vrouwen van Natuurmonumenten kunnen je veel vertellen over de prachtige collectie. Achter elke plant en elke boom schuilt een bijzonder verhaal!

Bloeiende sneeuwklokjes

De siertuin was het paradepaardje van de vroegere bewoners van Gooilust. De gefortuneerde landeigenaren staken hun bezoekers de ogen uit met alle rijkdom die ze hier tentoonspreidde. Er groeien allerlei exotische bomen en struiken. Nog steeds is het een prachtige plek. Na een milde winter staan er alweer heel wat planten in bloei. Kom eens kijken naar de bloeiende sneeuwklokjes, krokussen, winterakonieten, nieskruid en longkruid. Het is een pracht gezicht!

Bomen en planten uit alle windstreken

De siertuin is in 1823 aangelegd. De tuin kent zijn oorsprong als moestuin, maar in 1840 werden er door de toenmalige eigenaren de eerste exotische bomen gepland. Rond 1900 heeft de toenmalige eigenaar Frans Ernst Blaauw de moestuin omgevormd tot een vogeltuin en verzamelde hij diverse bomen en struiken uit alle windstreken. Vanaf 1990 is de tuin geleidelijk omgevormd naar deeltuinen bestaande uit o.a. een kruidentuin, rozentuin, traditionele moestuin en een moestuin met wilde planten. In de beschutting groeien allerlei exotische bomen en struiken. In de ommuurde tuin vindt u stinsenplanten, een klein arboretum, bijzondere fruitrassen en rozen. Kom zelf eens kijken en laat u verrassen door al het moois wat erachter de muur te ontdekken is!

Het adres:

Natuurmonumenten buitenplaats Gooilust, Zuidereinde 47B, 1243 KL ’s-Graveland

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief