WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
NM kapt vervangt 35 Bomen
's-Graveland, wo 23 december 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Langs de Leeuwenlaan, op Hilverbeek, haalde Natuurmonumenten een dubbele rij van 35 oude monumentale bomen weg, om ze te vervangen door 45 jonge beukjes.


Het is na vele jaren wel wennen. Tot maandag reed je over de Leeuwenlaan naar 's-Graveland. Je keek naar rechts tussen de dubbele rij woudreuzen door, daar liep het vee in het strijklicht en daar stond in de verte de boerderij van Van de Broek. Een prachtig voorbeeld van het Gooise coulissenlandschap.
Er zijn wat iele beukensprietjes voor in de plaats gekomen.

persbericht

Natuurmonumenten plant nieuwe bomen

Afgelopen maandag startte Natuurmonumenten met het aanplanten van een nieuwe bomenlaan op de Buitenplaats Hilverbeek langs de Leeuwenlaan in ‘s-Graveland. 45 jonge beuken worden in de grond gezet in het midden van de laan.

Laanverjonging

In het kader van het herstelplan van de Buitenplaatsen zijn de afgelopen weken oude bomen weggehaald die nu vervangen gaan worden. Boswachter Kelly Meulenkamp van Natuurmonumenten: ‘We hebben 35 bomen weggehaald omdat ze zich in de aftakelingsfase bevonden. Ze waren aangetast met honingzwam en korsthoutskoolzwam. Deze zwammen tasten het wortelgestel van de bomen aan. Hierdoor kan de boom instabiel worden en een gevaar vormen voor de omgeving. Ook aan de kronen van de bomen kon je al goed zien dat de bomen zich in hun laatste levensfase bevonden. Er kwam veel dood hout in.’

Het betreft hier enkel de bomen in het midden van de laan. De andere bomen zijn nog vitaal genoeg om voorlopig te laten staan. ‘We houden deze bomen wel goed in de gaten, zodat de veiligheid gewaarborgd blijft’, voegt hij toe.

45 nieuwe beuken

Op de plaats waar 35 beuken zijn verwijderd plant Natuurmonumenten 45 jonge beuken terug. Om de overlevingskans van de bomen zo groot mogelijk te maken zijn hiervoor de oude boomstobbes weg gefreesd en is de grond verbeterd. ‘Op deze manier kunnen de beuken hopelijk weer voor vele jaren blijven staan,’ vertelt Meulenkamp.

Zeldzame pruikzwam

Een beuk in het midden van de laan is niet geheel weggehaald. In deze boom groeit namelijk een zeldzame pruikzwam. Het deel waar de zeldzame paddenstoel in zit heeft Natuurmonumenten laten staan.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
Dela Jungmann
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief