WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Brisk speelt Bach
Horstermeer, za 5 december 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op zondag 20 december speelt het blokfluitensemble BRISK werken van Bach en van moderne componisten in het Jagthuis in de Horstermeer.

persbericht

BRISK speelt Bach in het Jagthuis
Zondag 20 december

BRISK: dat staat voor levendig, wakker, snel. BRISK bestaat uit vier blokfluitisten die inventief te werk gaan en zodoende in hun meer dan 25-jarig bestaan de vele mogelijkheden voor blokfluitkwartet inmiddels ontdekt en uitgebreid hebben.

Een concert bijwonen van BRISK is dan ook een feest. De spelers nemen een groot scala aan blokfluiten mee en toveren de meest mooie klanken tevoorschijn. Door die bonte verzameling aan instrumenten is hun concert ook spectaculair om naar te kijken. In het Jagthuis speelt BRISK Bach: een programma over componeren, bewerken en hercomponeren. Bach zelf maakte naast nieuwe composities vele bewerkingen van oude Italiaanse sonates. Denkend in die sfeer heeft BRISK aan Nederlandse componisten gevraagd een nieuw werk te schrijven voor blokfluitkwartet, geïnspireerd op het werk van Bach. Die nieuwe werken worden door BRISK uitgevoerd als ‘tussendoortje’ bij de bewerkingen die het kwartet maakte van… juist composities van Bach. Componist Guus Janssen werd aangetrokken door de mooie samenklanken van Bach, en Toek Numan nam de ‘Bach-structuren’ als uitgangspunt voor zijn nieuwe werk. Als luisteraar ervaar je die afwisseling van Bach en de Hollanders als fris, beleef je de werken van Bach weer als nieuw en ga je na het concert boordevol energie naar huis. Blokfluitisten Marjan Banis, Susanna Borsch, Bert Honig en Alide Verheij spelen op zondag 20 december in het Jagthuis de opmaat voor kerstmis.

BRISK Recorder Quartet: zondag 20 december 2015, aanvang 15.30 uur, entree 17,50 euro (tot 30 jaar 10 euro). Reserveren via de website www.jagthuis.nl, per e-mail via stal@jagthuis.nl of telefonisch 0294-252609. De locatie van het concert is Het Jagthuis, Middenweg 88, Nederhorst den Berg (Horstermeer).

Programma Concert BRISK Recorder Quartet
Het Jagthuis, zondag 20 december, 15.30 uur

  • Johann Sebastian Bach Concerto in C groot (von Sachsen Weimar) BWV 595
    (1685-1750)                                      
    Canzona in d-klein BWV 588
  • Nun komm, der Heiden Heiland
    Choralvorspiel (BWV 659)
     
    Toek Numan Nieuw werk
    (1971)                                               
    An Wasserflüssen Babylon Choralvorspiel (BWV 653)
  • Fuga op een thema van Corelli BWV 579
  • Herr Jesu Christ, dich zu uns wend
    Choral (BWV 332) en Choralvorspiel (BWV 709)
  • Mayke Nas Nieuw werk
    (1972)
    Concerto in c klein (Marcello) BWV 981:
    Adagio - Vivace - Adagio staccato - Prestissimo
  • Jesus Christus unser Heiland alio modo Choralvorspiel
    (BWV 666)
  • Fuga op een thema van Legrenzi BWV 574
  • Guus Janssen Nieuw werk
    (1951)
    Liebster Jesu, wir sind hier Choralvorspiel (BWV 731)
  • Concerto in d naar Antonio Vivaldi (BWV 596):
    Allegro - Adagio e spiccato - Largo e spiccato - Allegro

Biografie BRISK Recorder Quartet

BRISK Recorder Quartet Amsterdam:  
Marjan Banis, Susanna Borsch, Bert Honig en Alide Verheij - blokfluiten

BRISK is een term uit de Engelse Consortmuziek. Deze aanduiding voor tempo en sfeer komt veel voor in de muziek van Purcell, Locke en tijdgenoten. Het woord betekent, levendig, wakker en snel. En dat is ook precies wat BRISK recorder quartet Amsterdam is: een energiek, inventief en vernieuwend ensemble.
Alle mogelijkheden van het blokfluitkwartet worden voortdurend verkend en uitgebreid. Het aanbod van BRISK is opmerkelijk divers. Oude en nieuwe muziek wisselen elkaar voortdurend af. Het kwartet maakt bewerkingen van onbekend oud repertoire, en speelt ook erg veel nieuw voor hen gecomponeerd werk. Onverwachte muzikale combinaties en een vleugje humor creëren nieuwe luisterervaringen. De pers prees het spelplezier en de virtuositeit van het ensemble.

BRISK heeft een enorme verzameling blokfluiten die door bouwers uit de hele wereld speciaal voor hen gemaakt zijn. Een concert van BRISK is dan ook spectaculair om naar te kijken.
De groep presenteert bijzondere projecten met de meest uiteenlopende gasten. Daar zijn bekende namen  uit de oude muziekwereld bij, maar ook specialisten uit het nieuwe muziek circuit. Deze programma’s zijn een unieke aanvulling op het Nederlandse kamermuziek aanbod.
BRISK werkt veel samen met kunstenaars uit andere disciplines zoals, acteurs, regisseurs, filmers, schrijvers en vormgevers.
BRISK treedt ook graag en vaak op voor kinderen. Met diverse succesvolle kindertheaterproducties bereikte het kwartet een groot jong publiek.
Het ensemble is met oude en nieuwe muziek op meer dan tien cd’s te beluisteren, die allemaal zeer goede kritieken kregen.
Contact met het publiek is heel belangrijk voor BRISK. Dat gebeurt door een ontspannen presentatie van de concerten, en door ontmoetingen vooraf met het publiek. De groep geeft ook vaak workshops, en stimuleert daarmee het contact tussen de professional en de amateur.

Sinds de oprichting in 1986 gaf BRISK talloze concerten op podia en festivals van naam in vele Europese landen, Canada en de VS. BRISK maakte opnamen voor radio en televisie in Nederland en in het buitenland, en is op meer dan tien, door de pers geprezen cd’s te beluisteren.

Met een gedurfde programmering van oude en hedendaagse muziek verkent het ensemble de grenzen van het repertoire. Vele componisten droegen werk op aan het kwartet. BRISK werkt regelmatig samen met collega-musici, en ook met kunstenaars uit andere disciplines zoals acteurs, regisseurs, tekstschrijvers en filmers.
BRISK maakte naam door de levendige vertolkingen van oude muziek, de zoektocht naar onbekend repertoire en de vele bewerkingen die het ensemble maakte in de traditie van het instrument. Het kwartet werkte samen met vocalisten als Michael Chance, Marcel Beekman, Johannette Zomer, Maarten Koningsberger, het Egidius Kwartet en het Gesualdo Consort. BRISK maakte concertprogramma’s met instrumentalisten als Bernard Winsemius, Leo van Doeselaar, Rainer Zipperling, Mike Fentross en The Locke Consort.
Tot de lange lijst van componisten die voor het kwartet schreven, horen onder meer Martijn Padding, Ron Ford, Theo Verbey, Calliope Tsoupaki, Bart Visman, Michiel Mensingh, Klaas de Vries en Roderik de Man. In BRISK- programma’s met oude muziek klinkt vaak nieuw werk als commentaar of contrast, en ook in de kindervoorstellingen van BRISK is veel nieuwe muziek te horen. BRISK geeft regelmatig concerten met specialisten in de hedendaagse muziek zoals pianiste Tomoko Mukaiyama, componist en improvisator Guus Janssen, zangeres Greetje Bijma en slagwerker Ramon Lormans.
Met regisseurs als Pieter van Empelen, David Prins, Jetse Batelaan en Marc Krone en acteurs als Porgy Franssen, Bart Kiene en Hans Thissen, maakte het ensemble een aantal zeer succesvolle kindervoorstellingen.
Het kwartet heeft een uitgebreid instrumentarium, dat door intensieve contacten met blokfluitbouwers uit de hele wereld voortdurend in ontwikkeling is. Daarmee kunnen composities uit de renaissance, de barok, de 20e en de 21e eeuw elk in hun eigen stemming en klankkleur worden uitgevoerd.
De vier blokfluitisten van BRISK zijn niet alleen bevlogen musici, maar ook bevlogen docenten. De leden van BRISK gaven samen en ook afzonderlijk van elkaar cursussen en workshops in diverse Europese landen, Canada, de Verenigde Staten en Taiwan. Zij hebben lesgegeven aan diverse conservatoria en muziekscholen in Nederland. Het ensemble heeft ook een bladmuziekserie met eigen bewerkingen en speciaal voor BRISK geschreven composities bij uitgeverij Ascolta.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief