Gisteravond werd de commissie Ruimte en Economie gehouden. Voorzitter Sieta Vermeulen beriep zich op procedures en efficiënt vergaderen en voorkwam daarmee lastige vragen.
Een vrijwel lege raadszaal was het decor van een merkwaardige commissievergadering. Op de publieke tribune één toeschouwer. Fractievoorzitter Jan Verbruggen van het CDA. Op de perstribune was het twee keer zo vol. Casper van den Broek (G&E) en Rik Jungmann (WWK) bezetten de twee plekken en rolden van de ene verbazing in de andere over het schouwspel dat zich voor hun ogen ontvouwde.
Bodemonderzoek
Het begon al direct bij de aanvang. Een agendapunt over bodemonderzoek. Erik Torsing (CDA) verklaarde dat het wel erg ingewikkelde materie was voor een eenvoudig raadslid en vroeg dan ook direct of de behandeling uitgesteld kon worden tot na een aparte bijeenkomst met experts. Sommige raadsleden, zoals Stan Poels (PvdA/GL) sloten zich van harte aan bij het verzoek van Torsing. Wethouder Joep Frijdal haalde opgelucht adem toen hij voorstelde om alle vragen dan maar schriftelijk te stellen voor de avond met de expert, "want ik heb nu geen ambtelijke ondersteuning".
Jaap van Waveren (DB) en Alette Zandbergen (DLP) waren het oneens met de gang van zaken. Zandbergen betoogde dat ze veel tijd in de bestudering van het voorstel had gestoken dat nu pardoes van de agenda werd gehaald. "Had u dat niet eerder kunnen laten weten?" Jaap van Waveren (DB) wees op het enorme belang dat de watersport en baggeraars hebben bij het bodemonderzoek, "ze weten nog van niets!". Hij wilde toch enige vragen kunnen stellen. Commissievoorzitter Sieta Vermeulen (VVD) beriep zich na dit gepalaver diverse malen op "de procedure". "Het presidium zet iets op de agenda en dat kan er niet meer vanaf gehaald worden."
Jaap van Waveren (DB) mocht zijn vragen niet stellen, het agendapunt werd afgevoerd in afwachting van een expertbijeenkomst.
Inmiddels waren we een kwartier verder.
Technische Vragen
Het vragenhalfuur leidde tot nog surrealistischer taferelen. Jaap van Waveren (DB) bleek schriftelijke vragen gesteld te hebben over verzakkingen op het Loosdrechts Terras en het storten van grond op een plek met de bestemming natuurgebied. "Maar ik begreep van de voorzitter dat ik geen technische vragen in de commissie mag stellen, dus ik doe er maar het zwijgen toe. Hartelijk dank voor de antwoorden." :aldus Van Waveren. Alle toehoorders bleven verbijsterd zitten met de vraag waar dit over ging. Geen van de commissieleden wist het. Alleen Jaap van Waveren had de vragen en de antwoorden. En dat was het.
De reactie van voorzitter Sieta Vermeulen was nog verbazingwekkender. "We moeten efficiënt vergaderen, dat heeft u zelf besloten. De voorzitter bepaalt, samen met de griffie, welke vragen "technisch" zijn en welke vragen dus niet gesteld mogen worden. Wij wilen geen feestcommissie die tot elf uur duurt.".
Jaap van Waveren: "Dus u bepaalt welke vragen technisch zijn."
Het antwoord was: "Ja!".
Alette Zandbergen (DLP): "Ik begrijp hier niets van. Wanneer hebben we dit zo besloten?"
Zorgvuldiger afwegen
Binnen de coalitie van CDA, VVD en PvdA/GL was er slechts één commissielid die per interuptie vaststelde dat er hier op democratisch gebied iets flink mis aan het gaan was. Een raadslid stelt schriftelijke vragen, de voorzitter bepaalt dat het om "technische vragen" gaat en
daarmee worden de vragen en de antwoorden aan de overige raadsleden onthouden, om nog maar te zwijgen over de pers en de publieke tribune. De ideale doofpot.
Voor Robby Israel (VVD) was de uitspraak van voorzitter Sieta Vermeulen dan ook echt veel te vergaand. Israel: "Ik ben het eens met Jaap van Waveren. Voorzitter wilt u zorgvuldiger afwegen wat u met schriftelijke vragen doet en in ieder geval alle commissieleden voor de commissievergadering zowel de vragen als de antwoorden doen toekomen?" De voorzitter stemde daar in toe.
Wat Jaap van Waveren nu schriftelijk vroeg zullen we nooit weten...
|